Политическата рулетка се завъртя, а днес приключиха последните консултации между

...
</TD
>Политическата рулетка се завъртя, а днес приключиха последните консултации между
Коментари Харесай

Тридневните консултации оставиха повече въпроси, отколкото решения. Ще успеят ли партиите обаче да съставят правителство? 

Политическата рулетка се завъртя, а през днешния ден завършиха последните съвещания сред президента и парламентарнопредставените партии за съставянето на държавно управление. След тридневните диалози въпросите са повече, в сравнение с опциите за излизане от политическата рецесия.

Формациите предложиха няколко разновидността за съставяне на постоянна власт, само че всеки един от тях с доста условности и без безапелационна завка за поддръжка от останалите партии.

В първия ден президентът Радев се срещна с ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и обединението ПП-ДБ. Борисов персонално отиде на срещата при президента и съобщи, че страната по-скоро се е устремила към нова порция предварителни парламентарни избори.

" На процедура няма по какъв начин да се сформира държавно управление. Предпредпоследните с предпоследните слагат условия и авансово чертаят линии по какъв начин ще се движат мандатите ", съобщи Борисов пред президента.

След срещата обаче той разяснява за медиите, че ГЕРБ-СДС ще предложат държавно управление на малцинството с техен министър председател.

" Това е последният късмет, в случай че, несъмнено, при тези договаряния се разберем да получим поддръжка. Особено сътрудниците от ПП-ДБ могат да ни върнат жеста. Как да подкрепим предпоследния? Защо вървим на избори? Когато господин Трифонов беше първа политическа мощ, той не направи държавно управление, а в този момент, когато е последна политическа мощ, желае да господства в държавното управление ", разяснява той.

Движение за права и свободи показаха пред президента позицията, че е най-логично държавно управление да има с първия мандат, като те приканиха да влезе в ролята на посредник.

ПП-ДБ обаче ясно обявиха, че ще бъдат съпротива в Народното събрание и отхвърлиха опцията да поддържат държавното управление с мандата на ГЕРБ-СДС или на Движение за права и свободи.

" Борисов няма какво да се показва като жертва. След цялата акция, откакто смъкна две държавни управления. Не виждам с какви очи може да желае поддръжка на това, което той слага ", съобщи.

Във втория ден на " Дондуков "  2 отидоха " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Пред президента очерта нова опция за държавно управление, само че с третия мандат: " Възможно е да има държавно управление в този парламент и ние ясно декларирахме формулата - 125 мандата са тези, които са разнообразни от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Готови сме да беседваме с всички без ГЕРБ и Движение за права и свободи с третия мандат за необятен кабинет с консенсусен министър-председател отпред ".

Той даже загатна, че се водят диалози с представители на ПП-ДБ. Тази информация обаче по-късно бе избрана като погрешна от обединението.

Българска социалистическа партия също обрисуваха управническа настройка, а точно – експертен кабинет на " националното избавление " и " националното единодушие ". Левицата обаче ясно съобщи, че не може да поддържа държавно управление с мандатите на ГЕРБ-СДС или на Движение за права и свободи. Те обаче ще влязат в разговор с всички политически сили при третия мандат.

В третия и финален ден от консултациите в президентството отидоха " ИТН " и " Величие ". Именно двете най-малки обединения провокираха най-голямо внимание в последните две седмици.

" ИТН " изрично обявиха, че няма да вземат участие във образуването на кабинет с първия или с втория мандат. Пред президента заприказва за опциите с третия мандат.

" Най-практичният и правилен ход е с третия мандат да се пристъпи към изработването на стратегия и надлежно експертно държавно управление, което да извършва тази стратегия ", съобщи Йорданов.

След консултациите Има Такъв Народ обявиха, че в случай че получат третия мандат, няма да упорстват министър председателят да бъде безусловно от тяхната партия, а да е консенсусна фигура за всички политически сили, подготвени да дадат поддръжка.

От изявлението на водача на парламентарната група стана ясно, че Има Такъв Народ ще подчертава върху управническата програма и целите, а едвам по-късно върху имената на министрите. Те дадоха небосвод от една година като позволен интервал на работа на експертния кабинет.

" Величие " пък заговориха за програмно държавно управление. Те видяха в предлагането за експертен кабинет опит за бягство от отговорност на политическите сили.

Пред публицисти Николай Марков разясни, че програмното държавно управление, което " Величие " вижда като допустима алтернатива за излаз от политическата рецесия, би трябвало да има ясни задължения, ясни цели и ясни периоди.

Марков изясни, че заради отхвърли на Борисов да се срещне с тях, те не биха дали поддръжка за държавно управление на малцинството, защото не са осведомени с гореизброените цели. След това разясни, че и " Възраждане " не са ги канили на диалози за вероятните варианти за реализация на третия мандат.

Така след тридневните разисквания явен излаз няма. По-рано през днешния ден президентът разгласи, че ще каже по кое време ще даде първия мандат едвам откакто приключат консултациите. Така следва да стане ясно по кое време ще даде досието на ГЕРБ-СДС, а тогава ще стартира да тече и едноседмичния период, в който ще би трябвало да се търси поддръжка за държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР