Драматична евакуация от остров Родос тази нощ. Там обстановката заради

...
Драматична евакуация от остров Родос тази нощ. Там обстановката заради
Коментари Харесай

Над 2000 българи живеят или работят на о. Родос, засега няма данни за пострадали наши сънародници

Драматична евакуация от остров Родос тази нощ. Там ситуацията поради вилнеещите пожари остава тежка. Засега няма данни за бедстващи българи.

Около 2000 са българите, които работят и живеят непрекъснато на остров Родос. По-трудно е да се дефинира броят на сънародниците ни, пристигнали там като туристи, защото множеството от тях не употребяват услуги на туристически организации, сподели особено за Българска национална телевизия зам.-председателят на българската общественост там Ивелина Бенева.

" Нямаме данни да има бедстващи български туристи на острова. Също по този начин от работещите, защото имаме група, която е за взаимопомощ сред българите на острова, няма данни да имаме българи, които да са бедстващи. Предполагаме, че те са се придвижили при техни познати или фамилии в другата част на острова ".

Нощта обаче е трагична.

" Изнасяха хората даже с камиони, беше плашещо. Запалиха се и два хотела, доста места бяха евакуирани. Аз се грижа за два манастира, които бяха покрай огъня, само че монахините отхвърлиха да ги изоставен и отидоха да оказват помощ в гасенето - колкото могат монахини да се борят със стихията ", изясни отец Атанасиос Мисос.

Tуристи са разпръснати на целия остров. Корабите са единственото избавление за доста от тях, само че бягството по вода също е извънредно комплицирано и в евакуацията се включват частни плавателни съдове.

" Големите лодки не са успявали да стигнат до брега. Така че те са се качвали първо на дребни и по-късно към този момент с огромните лодки са ги разпределяли ", сподели Ивелина Бенева.

Останалите на острова туристи са настанени в хотели или спортни зали с обезпечена храна, вода и климатизация, на фона на предстоящите и през днешния ден температури над 40 градуса. На остров Родос очакванията са с утихването напразно през днешния ден ситуацията да се възстановява.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР