Драгомир Заков стана новият министър на отбраната, след като Стефан

...
Драгомир Заков стана новият министър на отбраната, след като Стефан
Коментари Харесай

Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Драгомир Заков стана новият министър на защитата, откакто Стефан Янев беше освободен от поста. Кандидатурата на непрекъснатия представител на България в НАТО беше подкрепена от три четвърти от депутатите в Народното събрание на изключително съвещание на 1 март.
Как се стигна до първата промяна в кабинета на Петков?
Дебатът за отстраняването на Янев от поста и назначението на Заков лиши близо 3 часа, само че в последна сметка „ за “ гласоподаваха и четирите партии в ръководещата коалиция („ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “, „ Има подобен народ), както и най-голямата опозиционна партия ГЕРБ .

Премиерът Кирил единствено минути преди началото на съвещанието в Народното събрание, планувано за 11 часа във вторник. Ден по-рано Това предложение беше обществено утвърдено единствено от "Демократична България ", а останалите две обединения в ръководещата коалиция - Българска социалистическа партия и "Има подобен народ ", резервираха безмълвие по тематиката.

Така се стигна до дейностите на Петков в последния миг, когато той изтегли предлагането на Тагарев и внесе името на Заков, на България в НАТО. Заседанието даже беше забавено, с цел да се даде опция на претендента, който тази заран е летял от Брюксел към София, да дойде в Народното събрание.

Петков и Заков разясниха, че новият министър е имал потребност от време, с цел да посочи проектите за фамилията си и къде децата му ще продължат да учат, в случай че той се релокира от Брюксел в София.

Новата кандидатура беше коментирана като допустима от множеството партии в Народното събрание, като се изключи проруската "Възраждане ". По време на дебата в Народното събрание въпреки всичко имаше политически офанзиви, остри обвинявания и рецензии към държавното управление и министър-председателя, само че кандидатурата на Заков беше утвърдена с внушително болшинство.

Смяната на военния министър идва по-малко от 80 дни след започването на работата на кабинета. на досегашния боен министър Стефан Янев в понеделник поради серия негови изявления, в които изрази позиции за протичащото се в Украйна, които са разнообразни от тези на държавното управление.
Кой е Драгомир Заков?  Портретна фотография на Драгомир Заков.
„ Няма по-подготвен човек от него “, сподели Кирил Петков по-рано във вторник по отношение на Драгомир Заков. Той показа и част от биографията му от трибуната на Народното събрание, като посочи опита му в НАТО, Организация на обединените нации, Външно министерство и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), катко и обстоятелството, че приказва три непознати езика.

„ Драгомир Заков освен познава системата за сигурност, само че и системата познава него “, добави Петков.

Драгомир Заков е на 46 година и е кариерен посланик с дълготраен опит по въпросите на политиката за сигурност.

Той е назначен за непрекъснат представител на България в НАТО на 2 5 март 2019 година от 2014 година до 2019 година е заемал поредно разнообразни управителни длъжности в Министерството на външните работи. Има сан "пълномощен министър ".

От 2011 година до 2014 година е бил първи секретар на българската задача в Организация на обединените нации, работил е и в Центъра по политики и сигурност в Женева. Има опит и в работата с Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Заков е приключил магистърска степен „ Международни стопански връзки “ в УНСС, а преди този момент е учил във Френския колеж в София. През 2009 година е изкарал стратегия по Разширени изследвания на сигурността в „ Център Джордж Маршал “, Германия, а през 2016 година е приключил курс в Европейския лицей по сигурност и отбрана, който е част от просветителната конструкция на Европейския съюз в Брюксел. Говори британски, френски и съветски съгласно уеб страницата на НАТО.
Каква е позицията на Заков за протичащото се в Украйна
Драгомир Заков побърза да се дистанцира от предшественика си като дефинира съветското нахлуване в Украйна като „ война “.

„ Това е експанзия, сега в Украйна се води война. Това е истината “, сподели Заков пред публицисти на излизане от Народното събрание във вторник.

Той разясни, че ще продължава да работи със същите убеждения, с които е работил в НАТО и до момента. По думите му алиансът към този момент е задействал проектите си и Черно море е подсигурено за случай на разгръщане на спора в Украйна и излизането му от границите й.

„ България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума . Ако се наложи, сили на НАТО да дойдат, това ще стане, само че при избрана процедура. Не става по този начин, че просто някой се обажда и споделя на България „ Идват войски “. Не, това е развой на взимане на решения и България взе участие във вземането на решенията в НАТО “. сподели още Заков.

Попитан за какво се стигна до съветската инвазия в Украйна, Заков сподели, че това решение на президента Путин е пристигнало макар опитите на алианса да продължи договарянията с него.

„ Това, което НАТО направи в последните месеци, беше невиждано изпитание да остави Русия на масата за договарянията. Войната стартира в миг, в който вратата за разговор беше безусловно необятно отворена “, сподели още той.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Лъгани и заплашвани. Какво споделят пленени съветски бойци  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР