ДПС подкрепя актуализацията на бюджета в частта „Наука и образование“.

...
ДПС подкрепя актуализацията на бюджета в частта „Наука и образование“.
Коментари Харесай

Фатме Рамадан: 20 млн. повече за университетите

ДПС поддържа актуализацията на бюджета в частта „Наука и образование“.

И в отрасловата парламентарна комисия направи своите спомагателни оферти, които са съобразени напълно с нуждата да се подкрепи секторът. Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи Фатме Рамадан по време на второто четене на бюджетната актуализация.

Необходимостта от в допълнение финансиране е ориентирано към по-добрата и ефикасна активност на тези ресори. Средствата за тях са извънредно незадоволителни, с цел да получим нужните резултати. Но ръководещите освен не познават проблемите, само че и ги неглижират, сподели националният представител от Движение за права и свободи.

Фатме Рамадан показа предложенията на Движението за права и свободи:

1. Предлагаме нарастване с 20 млн.лв. за прехрана на образованието в държавните висши учебни заведения по реда на чл.91, ал.2 от Закона за висшето обучение, посредством повишение на тежестта на разпределението въз основа на сложна основа за качество на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда.

2. Подкрепяме нарастването с 5,5 млн. лева на трудовите хонорари на работещите в Селскостопанската академия за осъществяване на научно-приложната, новаторска и просветителна активност в региона на земеделието и храните.

3. Също по този начин, поддържаме направените оферти за нарастване на обществено – битовите разноски на студентите и докторантите с 7 млн.лв.

4. Подкрепяме и нарастването на възнагражденията и компенсиране на нарасналите разноски за прехрана и храна на просветителните институции в системата на предучилищното и учебно обучение да бъдат увеличели на 150 млн.лв. С тази сума ще бъдат посрещани потребностите подбудени от високата инфлация, високите цени на ел. силата. Училищата, детските градини и просветителните институции в действителност имат потребност от тези средства.

Убедени сме, че тези оферти ще бъдат подкрепени в зала, както бяха подкрепени в комисия, тъй като за зрелостта на една страна може да се направи извод по това, какви средства се отделят за просвета и обучение, заключи Фатме Рамадан.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР