ДПС оттегли законопроекта си, с който забранява износа от България

...
ДПС оттегли законопроекта си, с който забранява износа от България
Коментари Харесай

ДПС оттегля законопроекта си, забраняващ износа на нефтопродукти, за да бъде гледан с този на ДБ

ДПС отдръпна законопроекта си, с който не разрешава износа от България на петрол и нефтопродукти с генезис Русия, съобщи БНР. Той е обвързван с контрола върху използването на дерогацията. С поправките се вкарва и облагане с данък и Данък добавена стойност на продуктите на " Лукойл Нефтохим ", също така ще докара и до отплата за бизнеса поради високите цени на тока.

 

Йордан Цонев от Движение за права и свободи предложи точката да отпадне с ангажимента, че ще влезе за разглеждане идната седмица дружно със сходно предложение на " Демократична България ".

 

С декларация парламентарната група (ПГ) на " Демократична България " прикани за поддръжка на законопроект, който да разреши страната да поеме действен надзор над рафинерията " Лукойл Нефтохим " в Бургас. Декларацията показа Ивайло Мирчев, директно откакто от " Възраждане ", също с декларация, настояха за привикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента за енергийната сигурност на страната.

 

Ивайло Мирчев съобщи, че България би трябвало да се държи като почтена страна, изключително в условия на война и означи като " неприемливо " една частна компания да упражнява напън над българското държавно управление и да заплашва, че ще затвори мощностите си и няма да има горива в страната. " А най-недопустимо е българското държавно управление да се поддава на този напън и да излиза на взаимна конференция с тази компания ", разяснява депутатът.  

 

Той заяви, че точно по тази причина от Демократична България оферират и са внесли законодателно предложение, което разрешава да се поеме действен надзор над рафинерията в Бургас. Това значи въвеждане на необикновен търговски шеф в " Лукойл Нефтохим ", с което ще могат да бъдат предпазени ползите на страната. Правителството тогава ще има опция, когато под една или друга форма има корист с монополно състояние или пък са застрашени ползите, или избрани стопански браншове на страната, държавното управление ще може да назначи този необикновен търговски шеф, който да поеме ръководството на рафинерията, изясни Мирчев.

 

По думите му това ще докара до три значими изгоди за страната, измежду които засяга спад в цените на горивата, внасяне на налози от " Лукойл " и връщане на нефтения терминал в Росенец. Мирчев акцентира, че загубите от разликата в цената на продаваните горива у нас и закупувания по-евтин вид нефт от рафинерията в " Лукойл " по-най консервативни оценки възлизат в размер на 250 млн.лв. 

 

Това не е екстравагантна процедура, означи Мирчев. В декларацията си той посочи, че става въпрос за енергийната сигурност на България и даде образци с Италия и Германия, където са били подхванати същите стъпки. 

 

Демократична България приканва всички политически сили да ни подкрепите, защото това ще бъде значим лакмус и във връзка с Шенген. С това законодателно предложение ние пазиме националния интерес, пазиме националното си достолепие и е време да отвоюваме тази българска територия, която се е трансформирала в " путински анклав ", съобщи Мирчев. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР