Доверието в Република Северна Македония към Европейския съюз спадна. Това

...
Доверието в Република Северна Македония към Европейския съюз спадна. Това
Коментари Харесай

Буяр Османи: Доверието към ЕС в Република Северна Македония спадна


Доверието в Република Северна Македония към Европейския съюз спадна. Това съобщи министърът на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи, който взе участие в провеждащия се в София конгрес „ Европейски Съюз среща Балканите “. 

На полемиката политици и специалисти разискват стъпките към усилване на районното съдействие и интеграцията в Европейски Съюз.

Буяр Османи означи, че по време на срещата на върха в София преди няколко години, години след срещата на върха в Солун, е имало доста огромни очаквания. По думите на Османи София е оглавявала района в посока на европейската интеграция. 

Република Северна Македония към момента чака след 21 години и след 15 години със статут на страна кандидатка за член на Европейски Съюз, както и след толкоз доста позитивни рекомендации от страна на Европейска комисия, че ние сме дали отговор на всички условия, означи външният министър на РСМ. 

Османи означи, че се вижда единствено осем % доверие от страна на хората в РСМ към Европейски Съюз. 

Министърът уточни, че Албания също чака, откакто организира доста мъчителни промени. Косово също чака за унищожаване на визовия режим, Босна също чака да получи статут на страна кандидатка и е в тежка позиция. „ Ние чакаме да забележим къде е стратегическото водачество във връзка с Западните Балкани “, сподели Османи, след което добави, че експанзията в Украйна не се отразява на доводите за поддръжка на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани. „ Има доста уязвимости в района и като цяло нашите хора са в действителност доста разочаровани поради неналичието на прогнозируемост и неналичието на тактика. Въпреки това във връзка с съветската експанзия в Украйна районът е единен “, добави Османи и засяга присъединението на РСМ към глобите на Европейски Съюз в резултат на експанзията. Ние сме съгласно политиката по външни работи, сподели външният министър на РСМ.

Очевидно е, че ние се нуждаем от нов метод от страна на Европейски Съюз в района.  Освен глобите, които ние наложихме, ние също по този начин предоставяме филантропична помощ на Украйна и отворихме своите порти за украинските бежанци. Всички тези ограничения се взимат в границите на негативния подтекст в района поради двусмисленото държание на Европейски Съюз към Западните Балкани, сподели Османи. 

По думите му Европейски Съюз би трябвало да поеме своето стратегическо водачество. Смятам, че не би трябвало да чакаме, да има война в района, както има в Украйна, с цел да покажем взаимност и да имаме вероятност, сподели той.

През последните 20 години имаме една чакаща вероятност на европейската интеграция, по тази причина считам, че е време за стратегическо водачество, добави външният министър на РСМ. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР