Доверието в президент и правителство е високо, но иначе почти

...
Доверието в президент и правителство е високо, но иначе почти
Коментари Харесай

„Галъп“: 60,8% от българите настояват Скопие да изпълнява Договора ни за добросъседство от 2017 г.

Доверието в президент и държавно управление е високо, само че другояче съвсем 90% се опасяват от растежа на цените
60,8% от българите са на мнение, че страната ни би трябвало да поддържа участието на Северна Македония в Европейски Съюз, само че единствено при изискване, че най-близката ни съседка бързо извършва контракта, който има с България. Това демонстрират данните от изследване на самостоятелната ежемесечна изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл болкан “. Извършено е „ лице в лице “ измежду 805 души сред 6 и 14 януари.

15,3% от пълнолетните българи са на мнението, че страната ни при никакви условия не би трябвало да поддържа Република Северна Македония да стане член на Европейски Съюз, а 7,6% избират опцията България да поддържа Македония за член на Съюза без никакви условия. Останалите 16,3% не могат да дадат отговор.

Данните демонстрират високи равнища на кардинална поддръжка в обществото ни за приемането на Северна Македония в Европейски Съюз, само че при изрично изискване за хрисимост от страна на съседката ни преди този момент. Позицията по този въпрос е очевидно втвърдена спрямо края на 2020 година Тогава 6,1% от българите смятаха, че страната ни не би трябвало да поддържа Северна Македония за участие в Европейски Съюз при никакви условия.

Иначе Румен Радев стартира мандата си с обичайно високо доверие и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас. Доверието в държавното управление се покачва до 44,9% и е по-високо от недоверието. Това демонстрира акумулиране на вяра за завършек на политическата рецесия, показват социолозите.

Високи обаче са икономическите страхове – 86,4% чакат растеж на цените, откакто години наред този индикатор се движеше под 70%, а за последно беше доближил 90% в края на първия мандат „ Борисов “ през 2012-2013 година

Данните на „ Галъп интернешънъл “ са от последната вълна на проучване „ лице в лице “ сред 6 и 14 януари с добавка от миналата вълна – през декември 2021 година, както и с ретроспекция от предходното близо десетилетие на проучвания. В последната вълна на проучване са взели участие 805 пълнолетни българи лице в лице.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР