Доведете децата да видят емоциите, спомените и изживяванията на хората

...
Доведете децата да видят емоциите, спомените и изживяванията на хората
Коментари Харесай

Откриха реновирания Етнографски музей в Бургас

Доведете децата да видят страстите, спомените и преживяванията на хората от предишното на този район, обърна се кметът Димитър Николов към шефовете на учебни заведения и детски градини

С публична гала и доста страсти през днешния ден Бургас откри ремонтирания и реновиран Етнографски музей в центъра на града. Събитието се състоя на 150-годишнината от построяването на Бракаловата къща, където се обитава музея от близо 50 години. На откриването посетители бяха кметът Димитър Николов, зам.-кметът по просвета Дияна Саватева, ръководителят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, видни историци, художници, общественици и жители.

„ Сградата през годините е била хотел, детска градина и е имала доста функционалности. Но от 150 години, откогато е издигната, подобен главен ремонт не ѝ е юридически в никакъв случай. Минахме през доста, с цел да стигнем до тук. През 2017 година стартира проектирането, след това пристигна пандемията, по-късно инфлацията и растежът в цените на строителните материали. Но успяхме. Сега тук, в сградатана Етнографския музей има освен актуализирана експозиция, само че и цялостен комплекс от прилежащи постройки – етно кухня, намерено кафене, както и две реставрационни ателиета ”, сподели в откриващата си тирада шефът на Регионалния исторически музей Милен Николов. Той изрече благодарностите си към всички, взели участие в плана – от проектантите, през фирмата-изпълнител, само че най-много на Община Бургас в лицето на Димитър Николов, с помощта на който е стартирала цялата процедура.

Кметът пък се обърна към шефовете на учебни заведения и детски градини. „ Доведете децата да видят страстите, спомените и преживяванията на хората от предишното на този регион. Ние сме град с богати културни и енографски обичаи и това би трябвало да се знае. Всичко тук, в експозицията, е премислено до финален подробност и съхранено в автентичен тип. Нека те видят предишното, с цел да могат да градят бъдещето ”, сподели Димитър Николов.

Обновената постройка на Бургаския енографски музей е отворена за визити от през днешния ден. С това се слага ново начало на опазването на историческите обичаи на района, а част от експонатите вътре са освен красиви, само че и единствени по рода си. Там можете да се запознаете с галерия на български обичайни костюми от всички етнографски групи в Бургаски район – рупци, тронки, загорци, планинци, алиани и българи-преселници от териториите на днешна Гърция и Турция, както и да се потопите в бита на хорта в района отпреди повече от век и половина.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР