Доц. Златогор Минчев е експерт по киберсигурност в БАН, гост-професор

...
Доц. Златогор Минчев е експерт по киберсигурност в БАН, гост-професор
Коментари Харесай

Златогор Минчев пред ДЕБАТИ за подготовката на вота: Специализирана фирма извършва инсталацията на машините


Доц. Златогор Минчев е специалист по киберсигурност в Българска академия на науките, гост-професор по въпросите на киберсигурността към Варненския свободен университет от 2022 година Той е съветник в ЦИК по отношение на машинното гласоподаване.

Г-н Минчев, след решението на Върховния административен съд ЦИК ще се съобрази ли с решението?

Разбира се. Решението е дефинитивно. Това, което би трябвало да направи ЦИК, е да провежда още веднъж процеса по доверено създаване и показване на новия резултат под формата на първоначален код на представители на политическите сили.

Това се възнамерява тази седмица да се провежда.

За задачата би трябвало Министерството на електронното ръководство още веднъж да провежда процеса и този път министърът на електронното ръководство, господин Александър Йоловски, от първо лице да взе участие, както е постановил Върховен административен съд, с цел да е легален целият развой.

Кога се чака ЦИК да вземе решението?

Предвид времевия график, това би трябвало да стане на следващия ден (сряда, бел. ред.). ЦИК чакат отговор от МЕУ, тъй като те са главното настоящо лице. Те би трябвало да поканят ЦИК в този развой още веднъж, защото те бяха и главният проблем предходната седмица.

Чисто механически ЦИК ще има ли време да провежда този развой и машините да бъдат доставени по места?

Често механически самият развой лишава към час и няма официална причина да не бъде още един. Той и предходната седмица можеше да бъде още един, обаче политическият напън беше в друга посока.

Това доверено създаване върху тестови машини ли се прави или върху такива, които се употребяват в изборния развой?

Довереното създаване се прави върху съответен компютър, който е профилиран за задачата.

Инсталира се взаимно сред нас, като специалисти от ЦИК, и компанията снабдител на софтуера, в това число и разработчика – става дума за „ Смартматик Интернешънъл “ и „ Сиела Норма “.

„ Доверено “ се назовава, тъй като става в предпазена среда. Точно по тази тематика предходната седмица породиха някои въпроси.

Резултатът от довереното създаване са няколко носителя, които назоваваме „ артефакти “, които са върху профилирани флашки на „ Смартматик “ и върху една от машините за гласоподаване се тестват тези резултати. След което, компанията, която би трябвало да конфигурира тези неща на машините в склада на карго парка на аерогарата, получава от ЦИК публично подобен инсталатор и отива да работи.

В този случай, изпълнителят би трябвало да получи и ънлокер (ключ, бел. ред.), който от предишното доверено създаване е създаден, с цел да може първо да отключи машините и след това да работи.

Това се прави още веднъж в процеса на довереното създаване ли?

Не, то се прави под контрола на, а това, което става в процеса на доверено създаване – ще бъде още веднъж компилиран кодът, който беше компилиран предходната седмица, единствено че ще имаме нов хеш код и с това процесът завършва.

Какво значи да се компилира кодът?

В компютърните науки има две системи на работа – едните са с компилатори, които превеждат на машинен език програмния код, а другите са с интерпретатори.

Разработката, която тук се употребява, е основана на езика С++ и се употребява компилатор. Това, което вършим ние, е да компилираме един огромен комплект от библиотеки, дружно със „ Смартматик Интернешънъл “, и получаваме един осъществим файл, който работи върху системата Ubuntu и е Linux основан.

Макар че е основано на Linux решението е платено, тъй като „ Смартматик Интернешънъл “ е международен снабдител на програмен продукт за избори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР