- Доц. Стоянова, защо ПУ „Паисий Хилендарски“ се отказва тази

...
- Доц. Стоянова, защо ПУ „Паисий Хилендарски“ се отказва тази
Коментари Харесай

Зам.-ректорът на ПУ: Не сме направили компромис с приема!

- Доц. Стоянова, за какво ПУ „ Паисий Хилендарски “ се отхвърля тази година от приемния изпит по български език?

- Миналата година организирахме изпита присъствено, само че тогава инфектираните с ковид бяха една десета от броя им в този момент. И заради усложнената епидемиологична конюнктура на този изпит се явиха съвсем два пъти по-малко кандидат-студенти по отношение на миналата акция. Избраха разновидността за кандидатстване с оценка от матура.

Промените в наредбата за банкет на студенти от предходната година разрешават с оценки от ДЗИ да могат да аплайват и дипломиралите се преди 2008 година За тях, при липса на оценка от ДЗИ по български език и литература в дипломата за приблизително обучение, като балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, насочен към инспекция на компетентностите по български език и литература. Така балообразуването, което включва български език, разрешава присъединяване в акцията и на приключилите по-отдавна.

Всички останали приемни изпити остават. Ще ги проведем, тъй като по тези дисциплини важат единствено матурите след 2008 година и по този метод ще дадем опция на повече кандидат-студенти.

Освен това входът за университетите с оценки от ДЗИ се обрисува като национална политика.

- Значи очаквате на приемните изпити в този момент главно приключили преди 2008 година?

- Не, приемните изпити по всички останали предмети остават. Но всяка година броят на кандидатстващите с оценки от ДЗИ се усилва.

За нас не съставлява компликация да организираме приемна акция. Напротив. Но има терзания, свързани с епидемиологичната конюнктура. И се съобразяваме с тези условия, като в това време не лишаваме претендентите от опция да дойдат при нас. Факт е, че

откогато в " Право " се приема без изпит, внезапно понижиха искащите да вземат участие в нашия изпит по български език.

- В годината, когато се натрупаха дефицити вследствие на онлайн образованието и евентуално отново ще има олекотяване на матурите, ще бъдат ли те задоволително съображение за асортимент на квалифицираните?

- Матурите са по български език и литература. А нашият кандидатстудентски изпит ревизира единствено езиковата просвета. Така че матурата е задоволително сериозна като приемен изпит, също така е уеднаквен за цялата страна.

Това е наклонността за в бъдеще. Особено от следващата година, като дойдат и първите випускници, които ще имат право да поставят и до два спомагателни зрелостни изпити: с изключение на наложителните матури по български език и литература, и по профилиращ предмет. Тенденцията е банкет при идентични условия и не мисля, че ще имаме терзания. Всяка година се усилва процентът на кандидатстващите с оценка от матура и той към този момент е над 56%.

- Миналата година имахте опозиция против отпадането на приемните изпити за компетентност „ Право “ и възприехте това по насила след измененията в нормативната база, а в този момент сами улеснявате претендентите и с анулация на българския и за други специалности?

- И през предходната акция приемът в компетентност “Право” беше единствено с оценки от ДЗИ и все пак беше изработен първокласен асортимент. Това ни дава съображение да имаме вяра, че и тази година ще приемем най-хубавите.

- Възможно ли е да се получат доста равни балове?

- В матурите след 2008 година оценките от ДЗИ се пресмятат до стотната. Миналото лято нямахме този проблем в компетентност „ Право “, където се явиха доста претенденти. Тези с равни балове не бяха повече в сравнение с в досегашните акции, още повече, че в балообразуването на тази компетентност се включват и оценките от дипломата по български език и литература и по история. Имаше дори неприети на първи тур с разлика една стотна, които чакаха последващо класиране.

Може да се направи разслояването.

- Държавната политика е матурата да е вход за университетите, само че също по този начин и учители да стават най-подготвените. Ако не вършиме спомагателен асортимент, по какъв начин ще го постигнете?

- Значи Вие поставяте под подозрение държавните зрелостни изпити като акуратен асортимент?

- Приемният изпит не е ли още едно решето?

- Той е още една опция при липса на друга опция, каквато са ДЗИ.

- …Която в този момент отпада, въпреки от години ПУ да твърди, че съблюдава „ академично възпитание “ и държи високо летвата. А за какво от изпита по британски се отстраняват диктовката и писменото задание, като остава единствено тест с избираем отговор?

- Оценките от кандидатстудентските изпити и от ДЗИ са равнопоставени. Пловдивският университет постоянно се е придържал към високи университетски стандарти. По отношение на приемния изпит по британски език предходната година, още веднъж по отношение на епидемиологичната конюнктура, направихме същите промени. Изпитът е под формата на тест, който включва 4 съставния елемент, с инспекция на разбирането при четене, словообразуване, ориентировка в граматическите конструкция и синтактико-стилистична работа. Всичко това изисква интензивно притежаване на езикови умения на равнище Advanced.

И сътрудниците тогава имаха известни опасения и изпитваха прочут ужас като Вас. Аз съм разговаряла с сътрудници, които преподават на първокурсниците, и те са доста прелестно сюрпризирани от равнището на подготовката им.

- И очаквате да се случи както предходната година в „ Право “ – макар привидното олекотяване на приема, в последна сметка да влязат единствено в действителност добре квалифицираните?

- Точно това е задачата – постоянно да одобряваме най-хубавите. Решенията по какъв начин да се реализира приемът са на обособените факултети. А опитът ни от предходната акция в компетентност „ Право “ сочи, че над 80% от признатите са приключили предходната година и са доста съществено готови.

На никого не е елементарно по време на пандемия. Затова се търсят най-адекватните решения в тази комплицирана обстановка.

И те не се взимат еднолично, а се разискват на съвещанията на Академичния съвет. Не мисля, че отпадането на приемния изпит по български език по някакъв метод ще повлияе върху качествения асортимент на студенти.

- Дали обаче не дава знак, че може да се стане студент и без спомагателни старания?

- В никакъв случай. Още повече, че не можем да приказваме за отвод от приемни изпити. Както към този момент показах, ще ги проведем за банкет в специалности, по които няма опция за кандидатстване с оценки от матури, положени преди 2008 година

Зрелостните изпити са задоволително висока преграда за вход в университета, което изисква сериозна подготовка от завършващите приблизително обучение.

Колегите, които преподават на първокурсници, имат положителни усещания от представянето им. Не одобряваме наред. А го има и правилото на фунията – влизат първоначално, само че по-малка част от признатите приключват сполучливо.

Така че не сме създали компромис. Времената се трансформират и аз също мисля, че матурите, които са народен изпит, би трябвало да са обединен вход за университетите. Това в допълнение ще стимулира учениците да се приготвят за тези изпити.

- Но предходната година отпаднаха целият Вапцаров, „ Железният светилник “ на Димитър Талев и „ Тютюн “ от Димитър Димов. Сега несъмнено отново ще има съкращаване. И излиза, че студент може да се стане и без да си ги чел?

- Въпреки разбирането за олекотяване на материала по подобен метод, мнението на експертите по български език е, че предходната година изпитният формат на зрелостния изпит по български език и литература е задоволително сериозна инспекция на знанията и компетентностите на завършващите приблизително обучение.

Нека да положат старания дванайсетокласниците, с цел да се оправят сполучливо с матурите, с цел да могат да аплайват в университета, а най-хубавите да станат част от нашата академична общественост. Важно е да мотивираме новоприетите студенти да бъдат дейни по време на образованието си. Това е единствената гаранция за тяхната бъдеща реализация. Защото има такава наклонност – от ден на ден деца виждат вероятност в образованието. Много от тях са точно младежи, които желаят да станат учители. И водещият им претекст не е единствено нарастването на заплатите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР