Доц. Иво Инджов, политолог и преподавател по политически комуникации във

...
Доц. Иво Инджов, политолог и преподавател по политически комуникации във
Коментари Харесай

Доц. Иво Инджов: Има една работеща възможност, стига разбира се ГЕРБ да има искрено желание да управлява

Доц. Иво Инджов, политолог и учител по политически връзки във Великотърновския университет, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е извършено на 11.04.2023 г.)

Новоизбраното 49-ото Народно заседание ще организира първото си съвещание на 12 април от 10.00 часа. Събранието се привиква с декрет от 10 април тази година на президента на Република България Румен Радев. Документът беше обнародван през днешния ден в Държавен вестник. Първото съвещание на Народното събрание ще бъде намерено от най-възрастния присъстващ депутат. В 49-ото Народно заседание това още веднъж е господин Вежди Рашидов. По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изказване вършат представители на показаните в Народното събрание партии и обединения, по-късно се планува да бъде определен ръководител на 49-ото Народно заседание. Председателят ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово, а по-късно депутатите ще изберат и зам.-председатели на Народното събрание. На първото съвещание на Народното събрание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният министър председател Гълъб Донев и членове на служебното държавно управление. Поканени са още представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания. Към предходните президенти и ръководителя на Народно заседание също се отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание. Ден преди да се случи всичко това обаче беседваме с политолога доцент Иво Инджов. Здравейте, господин Инджов.  

Здравейте. 

Г-н Инджов, бързо се случват нещата след изборите, а ден преди старта на Народното събрание кои са известните и незнайните съгласно вас?  

Действително в този момент процедурата ще потече по-бързо, имам поради процедурата по  конституиране на Народното събрание. Очевидно президентът Радев дава знаци, че този път няма да бави връчването на мандатите, с цел да има повече време за съвещания сред политическите сили. Може би това се прави с посланието, че той не желае посредством служебните държавни управления да упражнява по-дълго властта, знаете, че имаше обвиняване към него за един тип за узурпиране на власт, за власт на ръба на Конституцията и така нататък На ход са политическите сили. Това, което се знае, е, че съгласно мен, то няма по какъв начин да знаем всичко в задатък, само че можем да допускаме, че относително бързо ще бъде определен ръководител на Народното събрание. Този път няма да има… 

Да се нажежат пристрастеностите още веднъж в пленарната зала.  

Да, в самото начало няма.  

Защо съгласно вас, за какво?  

Защото партиите, които поддържаха Вежди Рашидов предходния път още веднъж господства по-ясно в това Народност заседание. " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ се обрисуват като един тип съпротива и няма да могат този път да опълчват контракандидатура, с цел да се стигне до предходната обстановка. А по-важно е какво ще кажат в изказването си политическите водачи при откриването на Народното събрание, и дали в първите дни на по-активната му работа, а това най-вероятно ще бъде след Великден, ще се дадат ясни знаци и сигнали за образуване на държавно управление, да вземем за пример експертно държавно управление в границите на този парламент, или още веднъж ще отиваме на избори през юли да вземем за пример, с наклонност за още едни избори наесен. Но всичко това ще проличи след разкриване на Народното събрание.  

Доц. Инджов, повече по тази причина особено вие какви очаквате да бъдат политическите ходове на обединенията в опита да се сформира въпреки всичко някакво държавно управление. Колко съгласно вас е евентуален сюжетът съществени политически играчи да намерят път един към различен, и кои са вероятните обединения в границите на сегашния парламент? 

Това, което стана ясно през предходните дни, е, че не може да чакаме коалиция сред ГЕРБ от една страна, и " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ от друга. Ясни поръчки от " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “, че те няма да създадат държавно управление с ГЕРБ или да вземат участие в държавно управление на ГЕРБ. При това състояние, откакто получат мандат ГЕРБ имат две благоприятни условия: да създадат една по-широка коалиция без " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “, като поканят Движение за права и свободи, " ИТН “ и Българска социалистическа партия, само че тук това би било равносилна на задачата невероятно, тъй като и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия имат политически решения да не се коалират една с друга двете празненство. Така че шансът да има държавно управление с мандата на ГЕРБ, а Бойко Борисов даде поръчка, че ще направи опит за образуване на държавно управление, този късмет е да има предложение за експертен кабинет с мандата на ГЕРБ, който би бил подсилен съгласно мен от Движение за права и свободи, " Има подобен национално “, само че също по този начин и от Българска социалистическа партия. Това е едната работеща опция, стига несъмнено ГЕРБ да имат откровено предпочитание да ръководят без да бъдат легитимирани и да търсят някаква индулгенция за своя водач в коалиция с " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “.  

Да, тъй като знам, че това е характерът в действителност на едно такова експертно държавно управление.

Така. Другата опция съвсем не може да бъде осъществена: държавно управление на малцинство на " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “. Ако се стигне до трети мандат, то би бил равностоен на кабинет вид " Беров 2 “, няма да има легитимност и в този момент го разисквам единствено в чисто научен проект. Т.е. или експертно държавно управление на ГЕРБ, подкрепено от политическите сили, които изброих, или отиваме бързо на нови предварителни избори през месеци юли. Не позволявам да има някакво съглашение за поддръжка на държавното управление на ГЕРБ от страна на " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “. Те обявиха, че биха подкрепили единствено политики, които са в полза на обществото и страната.  

В политиките ли е казусът, доцент Инджов, съгласно вас? В връзката сред политическите водачи ли е казусът или в нещо друго? 

Основният проблем е ценностен. Двете обединения обявиха доста ясно и по време на предизборната акция, и след изборите, че те желаят да продължат битката против остарелия корупционен модел, от който ГЕРБ не се е дистанцирал задоволително ясно. От там към този момент идват някои разнообразни тълкувания във връзка с политиките: И ГЕРБ декларират, че желаят правосъдна промяна, и " Демократична България “ и " Продължаваме промяната “ желаят правосъдна промяна, само че ние видяхме в границите на предходния парламент, че когато имаха опция да ускорят хода на правосъдната промяна посредством приемане на промени в Изборния кодекс и в Закона за правосъдната власт, в случай че не се неистина, ГЕРБ забавиха много процедурата. Така че има и друго схващане по какъв начин да се работи по избрани политики, въпреки че в  цялостната рамка на дадени политики има съвпадане. И несъмнено, има и проблеми с връзката, тъй като има опрощение на този стадий червени линии сред тези обединения.  

Да ви разбирам ли, че очаквате от 49-ото Народно заседание да затвърди политическата рецесия? Защото разновидностите и сюжетите, които казахте, не са доста оптимистични. 

Според мен, да. Защото има опция за сформиране на експертно държавно управление под егидата на Бойко Борисов и ГЕРБ, несъмнено не си го представям Борисов като министър председател, само че той даде поръчка, че ще работят за сформиране на такова държавно управление. И първата политическа мощ е длъжна да направи този ход в този момент. Вероятността  да има държавно управление експертно или да се върви към избори на този стадий съгласно мене е 55 на 45%, само че всичко ще проличи от първите дни на работата в Народното събрание.  

Каква чакаме да бъда в развръзката, можем единствено да допускаме, както и вие казвате, само че главно се чуват още веднъж избори, нови избори, и то дори с по този начин конкретика: през юли това е лято. Анализи и мнения, само че сюжетът нови избори не е изключен, още повече че се загатва все по-често, само че за какво, нови избори – нов шанс ли? Може би, само че може и да става все по-объркано. Ето, и през днешния ден Лена Бориславова разгласи, че няма да бъде народен представител в 49-ото Народно заседание, а ще се концентрира върху локалните избори на есен. Доц. Инджов,  защо буксуваме на едно място?  

Това е много сложен отговор. Във всеки случай виновността не би трябвало да се трансферира единствено на политиците и партиите. Да, те не оферират безапелационни други възможности за излизане от рецесията, или в случай че го вършат, го вършат много немощно, без задоволително творчество и страсти,  така че да привлекат повече гласоподаватели към своите стратегии и послания. Но в същото време да ме забравяме, че едвам 40% от българите гласоподават, само че прекомерно доста се възмущават у дома… 

На масата.  

… измежду другари, във " Facebook “, на масата, това е доста известно. Българският битов критицизъм е доста прочут, само че не излизат да гласоподават. И тук в този момент има едно несъгласие: доста политици споделят: " Народът ми сподели че би трябвало да се разберем, 80% съгласно социологически изследване желали да има постоянно държавно управление “, само че същото време действително излизат половината да гласоподават, 40%. 

Като над 108 000 не поддържат никого. 

А това е обособен вид, това е обособен проблем. Първо, имаме хората, които не излизат да гласоподават в по този начин задоволително мобилизирани, с цел да овластят, да създадат една партия хегемон в политическия развой, с цел да може по-лесно да се конституира ръководещо болшинство, най-малко за известно време. Това е единият проблем. Другият проблем е, че има дейни хора, които излизат, гласоподават, само че не намират свое политическо посланичество, и по тази причина пораства с десетки хиляди броят на тези, които декларират, че не поддържат никого. Те дават доста явен знак на политическа система, те не гласоподават нито за старите партии, те не гласоподават нито за новите празненство, не гласоподават нито конформистки, не гласоподават нито антисистемно, те са недоволни изобщо от политическия хайлайф и от политическия артикул. И с тези хора в действителност би трябвало да работят партиите.

Да не приказваме, че има и растеж на подправени бюлетини, на недействителните бюлетини, което пък демонстрира, че започваме да се връщаме към едни остарели пороци на българските избори, върху което пък би трябвало да работи Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Централната изборна комисия, и несъмнено политиците би трябвало да доизпитат Изборния кодекс, с цел да няма такива трудности. Но виновността е взаимна: и на политиците, и на гласоподавателите. Това желая да кажа.  

Да, по този начин е. И жителите би трябвало да излязат да гласоподават, само че и би трябвало да се откри някакъв вид да се позволи тази патова обстановка сред политическите сили, да с цел да могат да поддържат връзка по-лесно между тях и да се върнат там, където им е мястото: в Народното събрание. 

Ами да, те в този момент са там и имат доста значими задания: бюджет да се приема, законите по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да бъдат усвоени едни не малко пари, правосъдна промяна, в това число механизъм за надзор над основния прокурор, антикорупционно законодателство. Има доста работа, само че в последна сметка не би трябвало да има безпринципни сделки и разпределяне на индулгенции. Затова персонално съгласно мен е по-добре в случай че не се реализиран съглашения за работещи политики, за поддръжка на работещи политики, а освен кухи изречения и още веднъж да се отива на избори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР