Доц. д-р Маню Моравенов е председател на Център за устойчиви

...
Доц. д-р Маню Моравенов е председател на Център за устойчиви
Коментари Харесай

Маню Моравенов: Подготвяме "Зелен индекс" за най-добрите компании в декарбонизацията

Доц. доктор Маню Моравенов е ръководител на Център за устойчиви финанси и енергетика и изпълнителен шеф на Българска фондова борса. Има близо 25 годишен опит в сферите на финансите и вложенията, пазара на недвижими парцели и финансовите пазари. Преди да оглави БФБ, доцент доктор Моравенов заема редица управителни длъжности в институции и неправителствени организации на българския финансов и капиталов пазар. Той е и ръководител на основания по самодейност на Българска фондова борса и Българска самостоятелна енергийна борса Green Centre - think tank за устойчиви финанси и енергетика. Именно в качеството си на подобен Моравенов ще взе участие в конференцията, проведена от " Капитал ". Може ли да визиите с две фрази тинк танка Green Finance & Energy Centre, който беше учреден по-рано тази година от БФБ и Българската енергийна борса?
Зеленият център, както го назоваваме, е представителна организация на бизнеса и академията, която си слага за цел да бъде фокусната точка за разискване и създаване на политиките в региона на устойчивите финанси и енергетиката, които ще поддържат бизнеса и страната ни в прехода към зелена стопанска система. Мисията на Центъра е да бъде също по този начин и преносната среда за внедряване на положителните ESG практики от заинтригуваните страни.
Как БФБ може да подтиква въвеждане на ESG практики измежду бизнеса?
Чрез водещата си роля в Зеления център и надлежно посредством инструментариума на Центъра. Част от този инструментариум ще бъде правенето на комфортни и разбираеми за българския бизнес насоки за положителни практики. Но също по този начин и помощни принадлежности за ESG отчетността. Най-добре представящите се компании ще бъдат отличавани и включвани в бъдещия " Зелен показател ". Посредством каналите за разпространяване на информация на БФБ техните достижения ще доближават до български и интернационалните вложители, което сигурно ще рефлектира върху повишение на доверието и опциите за набиране на финансирания и капитали.
Може ли да споделите имена на някои от по-известните участници в тинк танка?
Всички участници в Зеления център са известни лица с потвърдена експертиза в своята област и/или университетските среди. Техните имена са обществено налични на интернет страницата на Центъра:
Смятате ли, че европейската Зелена договорка и самодейността Fit to 55 са постижими и биха обезпечили стремежи резултат?
Стопроцентово обезпечаване на стремежи резултат в толкоз комплицирани и световни планове е постоянно мъчно постижимо. Допълнително, този преход няма аналог, т.е. няма исторически опит за всички вероятни странични резултати и провокации. Аз обаче имам вяра, че бъдещето на човечеството е директно подвластно от сполучливия преход към метод на живот и водене на бизнес с нулево влияние върху околната среда. Мисля, че вместо да се стремим локално да отговаряме на световни въпроси е по-добре да съсредоточим старания и да създадем оптималното съгласно опциите си за този преход.
Какво съгласно вас е основното решение, като технология, за декарбонизирането на стопанската система?
Максимално автоматизиране на отчетността и оценката за въглероден отпечатък на всички равнища. Както на равнище обособен човек на база метода му на живот (давам образец с сполучливите мобилни приложения за следене на здравния статус на хората), по този начин и на равнище бизнес и общества. Това решение следва да е съпътстващо със тласъци и награди за първенците.
На 23 ноември ще организира, проведена от " Капитал ". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да показа опциите за бизнеса, които предлага преходът към резистентен стопански напредък. Форумът ще послужи като платформа за работа в мрежа и основа за развиването на сполучливи начинания за публично-частно партньорство.Ще бъдат прегледани следните тематики: Как да подготвим пътя към стопанска система с нулеви чисти емисии; Цели на Европейски Съюз за индиферентност във връзка с климата - какво следва за бизнеса; Инвестиране в готови за бъдещето бизнес модели и основаване на условия за резистентен растеж; Внедряване на технологии и поддръжка за нововъведения в индустрията; Политическа и правна рамка; Декарбонизация на енергийния сектор; Въвеждане на по-чист и по-екологичен транспорт; Чисти оперативни модели за водещите бизнес сектори; Примери за триумфи, благоприятни условия и провокации. Лектори ще бъдат представители на Европейски Съюз, изпълнителни шефове и членове на бордове, представители на експертни центрове, водачи от индустриалния бранш, представители на държавното управление, представители на органите за локално самоуправление. КЪДЕ Гранд - Хотел Милениум София Може да се регистрирате и закупите билети. Доц. доктор Маню Моравенов е ръководител на Център за устойчиви финанси и енергетика и изпълнителен шеф на Българска фондова борса. Има близо 25 годишен опит в сферите на финансите и вложенията, пазара на недвижими парцели и финансовите пазари. Преди да оглави БФБ, доцент доктор Моравенов заема редица управителни длъжности в институции и неправителствени организации на българския финансов и капиталов пазар. Той е и ръководител на основания по самодейност на Българска фондова борса и Българска самостоятелна енергийна борса Green Centre - think tank за устойчиви финанси и енергетика. Именно в качеството си на подобен Моравенов ще взе участие в конференцията, проведена от " Капитал ". Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР