Доц. Антоний Гълъбов: Управляващите нито се справят, нито разбират множествената криза

...
Сред управляващото мнозинство няма съгласие, това прави много трудно за
Коментари Харесай

Сред управляващото мнозинство няма съгласие, това прави много трудно за управление множествената криза, в която се намира българската държава и общество.

Това заяви за БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

Множествената криза включва – непрекъснатото повишаване на цените на всички стоки и енергията, липсата на единна позиция за войната на Путин срещу Украйна и оказването на помощ на Киев, опитите от страна на премиера Кирил Петков да промени единната позиция по вдигането на ветото за започване на преговори на РС Македония с ЕС, както и редица други не по-малко сериозни кризи като здравната и борбата срещу Ковид-19 и др.

"Кризите са повече и са свързани помежду си. Тази множествена криза е много трудна за управление, още повече когато имаме систематичен отказ от открито управление и диалог с гражданите, от търсене на по-широко съгласие. Управляващите се справят зле с тази множествена криза, защото не я разбират. Те не разбират механизмите, което водят до увеличаване и натрупване на негативните последици“, заяви доц. Гълъбов.

Той подчерта, че на практика не вижда никакво съгласие по всички важни теми.

"Такова съгласие би могло да се търси в Народното събрание. Лошото е, че няма опити за диалог. Точно обратното и малкото възможности за активен парламентарен диалог бяха блокирани. Това, което ще се опитат да направят управляващите е да отложат във времето взимането на решения, които могат да поставят под съмнение изобщо управлението“, прогнозира социологът.

Страната ни продължава в същото време да губи ценно време и това си проличава най-много по отношението на властта към кризата в Украйна, където ние останахме последни в Европа при предоставянето на помощ.

Според доц. Гълъбов най-лошото е, че продължаваме да научаваме важните новини за нас… от нашите съюзници в ЕС и НАТО.

„Ние продължаваме да научаваме отвън какви контингенти от натовски сили ще бъдат дислоцирани в България. Научаваме това не от правителството, не от министъра на отбраната, а някак си между другото“, каза той.

И това не е просто неумение да се комуникира.

„Става дума за дълбоко пренебрегване на основни правила в политиката, особено в демокрацията. Има отказ от диалог не само с гражданите, има отказ от диалог със социалните партньори. Синдикатите и работодателите дадоха много сигнали, че са изключително неудовлетворени от разговора си с правителството“, заяви доц. Гълъбов.

И в същото време най-големият проблем – високите цени, които измъчват почти всички българи – остава някак си встрани и много далеч от мислите на правителството.

„Основният проблем пред български граждани са високите цени. Усещането за загуба на стойност на парите, усещането за несигурност, добавено с опасенията свързани с войната. Този истински дневен ред на българското общество изобщо не се разпознава и не се следва“, категоричен е доц. Антоний Гълъбов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР