Доц. Антоний Гълъбов: Отваря се вратата към президентска република От ГЕРБ

...
Доц. Антоний Гълъбов: Отваря се вратата към президентска република
От ГЕРБ
Коментари Харесай

Четете в „Марица“: Отваря се вратата към президентска републ...

Доц. Антоний Гълъбов: Отваря се вратата към президентска република

От ГЕРБ би трябвало да предложат кабинет, даже да е несъмнено, че той няма да получи поддръжка. С мълчанието си от Има Такъв Народ демонстрират неуважение към жителите и демократичния развой. Най-добрият вид за България е програмен кабинет с ясно написани цели.

Действията на господин Румен Радев сега нямат нищо общо с упоритостите му, нямат нищо общо с фигурата на президент в парламентарна република. Втори мандат на господин Радев би бил доста сериозен риск във връзка с допустимо основаване на президентска република, съобщи в изявление за „ Марица” известният политолог доцент Антоний Гълъбов.

Доклад на Национален статистически институт за 2020 година сочи: Всеки осми изселник желае да е пловдивчанин

Почти 11% от всички българи, които са поискали да сменят местоживеенето си през 2020 година, се местят в област Пловдив. Това демонстрира отчет на Националния статистически институт.

197 242 души са били част от вътрешната за страната миграция. Най-голям брой от преселващите се - 21 320 души, са избрали за ново местоживеене Пловдив и региона. Ако към тях се прибавят и 3000 души, завърнали се от чужбина, които са поискали нашия район, цифрата става над 24 000 души. Това значи, че на всеки осми българин, който се преселва, му се живее под тепетата.

Според изведеното в отчет на Национален статистически институт, касаещ популацията и демографските процеси за 2020-а, 37 364 души са трансформирали своя сегашен адрес от чужбина в България през миналата година. 47,6% от завърналите се българи са под 39-годишна възраст, като цели 80% са в работоспособна възраст (под 59 г.).

Евродепутат желае да се смени името на Велинград

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев излезе с предложение да се сменят имената на всички улици и градове, носещи имената на комунистически дейци, измежду които е и Велинград. Политикът упорства сътрудниците му " оптимално бързо " да изготвят план за такова решение.

Обръщението си българският представител в Европарламента е направил в формалната си страница във Facebook. Ковачев напомня, че през февруари общински съветници от " Демократична България " са предложили да се демонтира и реалокира паметникът на Съветската войска в София.

" Не може монумент в възхвала на една окупаторска войска и олицетворяващ една тоталитарна и антихуманна идеология, наложила с принуждение един незаконен режим, да заема централно място в столицата ни! " - написа Ковачев.

Стартира ремонтът на Планетариума в Смолян

Предстои първа копка на ремонта на Планетариума, разгласи кметът на Смолян Николай Мелемов. В региона към знаковата постройка към този момент цялото пространство се преобразява в парк, като се построяват алеи, отстранени са остарели и са засадени нови дървета. Предстои да бъде оповестена процедура и за оборудването в обекта.

" Плановете са ни до края на годината да имаме един изцяло освежен планетариум, който ще бъде на международно равнище, тъй като оборудването е последно потомство. Той ще бъде най-модерният на Балканския полуостров. 44 години след построяването му е нужно възобновяване ", разяснява Мелемов.

Багер потегля против противозаконни къщи в Стамболийски

Обитателите на противозаконни постройки в кв. " Партизана " в Стамболийски имат 14 дни период сами да съборят противозаконните си къщи, в противоположен случай на място ще бъде изпратена техника на Оперативна програма БКС. Това излиза наяве от заповед на кмета Георги Мараджиев.

От известно време в квартала зрее напрежение поради преселници,

вдигнали постройки без нужните разрешителни и бумаги, които крадат, наскърбяват съседите, хвърлят камъни по минувачи. Законните жители на квартала са потърсили отбрана от кмета Георги Мараджиев.

Той изясни, че това не са роми от Стамболийски, пристигнали са от друга община, от Димитровградско. Още през 2019 година съм издал заповед и стартирал процедура по събарянето на противозаконните постройки, като досега са минали през всички законови ограничения, които е належащо да бъдат осъществени, посочи кметът.

ПРИЛОЖЕНИЕ АГРО

До 80% помощи за обезпечаване на винено грозде

Тръгва мярката за даване на финансова помощ по „ Застраховане на реколтата “ от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш (НППЛВС) 2019-2023 година По схемата ще се подкрепя застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Заявленията ще се одобряват в интервала 17 май-15 юни 2021 година

Допустими за финансиране са застрахователни опасности като неподходящи климатични условия

(слана, стихия, градушка, замръзване, мощен и пороен дъжд и тежка суша), естествени бедствия, загуби, породени от животни, заболявания по растенията или нашествия от пакостник, както и загуби, породени от пандемии при хората.

За подкрепяне могат да аплайват производители на грозде - физически или юридически лица, както и когато те са обединени в групи и организации.

Доматите скочиха с близо 30% за седмица

Седмичните ценови отклонения при търговията на едро с плодове и зеленчуци са в посока нагоре. Средните цени на едро на вносни краставици, картофи, зеле, домати - български оранжерийни и импорт и червен пипер са с сред 1,9% и 18,8% по-високи на седмична база. Най-чувствителен растеж има при вносните домати, както и при тези от български оранжерии - с 28,4%, сочи оперативният разбор на Министерство на земеделието за съществени аграрни култури.

На борсата край Първенец едровите цени за кг доматите варират сред 1.90 лева и 2.80 лева Краставиците са 1,60-2 лева, а най-скъпите картофи - 0,60 лева По пазарите и в магазините обаче обичайно има комерсиална надценка.

БАБХ упрекна пчеларите за синдрома на празния кошер

Синдромът на празния кошер скара пчелари и специалисти от Българската организация по сигурност на храните. На 14 април тя излезе със мнение, че за високата смъртност на пчелните фамилии са отговорни стопаните, тъй като не са ги хранили добре.

Малко повече от половината пчелни фамилии са починали през зимните месеци поради липса на задоволително хранителни ресурси или неприятно зазимяване от стопаните, написа в отчета на проверяващите от БАБХ. 6611 пчелни фамилии, или към 15% от тестваните, са отпаднали поради заболявания. За определяне на причинителя са взети над 80 проби от пчели. Те са изследвани в Националната лаборатория „ Болести по пчелите “ към НДНИВМИ в София.

На сирене и винце баба Мина подкара 100 и първата

„ Рипни, Калинке “ подкара за 100-годишна баба Христо Коритаров на своята гайда - един от 25-те инструмента, на които свири. Навръх юбилея си Мина Гърева отпусна глас да попее, че и душата да се отпусне. Чак да рипне не върви - държи се, откакто е навъртяла към този момент век, само че шипове в крайници я мъчат в последно време. То пък защо ли и да се пукат душманите на играта <210>, като душмани няма - всички обичат столетницата на село Царимир.

На крайници да я поздравят пристигнаха и кметът на Съединение Атанас Балкански, и кметицата на Царимир - Атанаска Бешликова. Домакинята подреди пред тях писани паници с погача и сирене. А гостите прибавиха торта, дори две.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР