Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите?

...
Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите?
Коментари Харесай

Има ли имотен балон у нас

Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на парцелите? Основателно ли е да се приказва за заможен балон? Какви са настройките на купувачи и продавачи в интервала на засилваща се инфлация?

“Нашият програмен продукт обикаля всички имотни портали, в които има разгласи за парцели. Събираме ги на едно място при нас. Идеята е, че човек, който търси парцел, за наем или продажба, идва и ни споделя, след което ние му пращаме непосредствено информация. Така нашите консуматори са първите, които научават за дадена публикация и не изпускат нищо от пазара “, твърди пред БНР Васил Люнчев, основател на интернет платформа за парцели.

“Събираме данни от всички разгласи от 2015 година насам. Това, което сме забелязали в последните седем години, е, че всяка година цените на парцелите порастват. Миналата година те са нарастнали четири пъти повече, в сравнение с при предходните години. “

Софиянци търсят да купят къщи в Балкана

Според него “основните неща, които въздействат на покачването на цените на парцелите, са лихвите, които са ниски, само че това е дълготрайна наклонност, която е от доста години насам. Докато инфлацията, която се увеличи тъкмо предходната година, някак накара хората да се усещат по този начин като че ли парите им се обезценяват, когато седят в банките и желаеха да ги сложат в парцели, което усилва желанието за покупка на недвижимо имущество. “

 istock istock
“Движението на цените на парцелите зависи най-много от инфлацията, дали тя ще върви надолу. Това, което виждаме на пазара, е, че започнаха да липсват избрани парцели. По някаква причина хората даже не ревизират “, показва още той.

Профил на купувача

“Това са хора, които по-скоро имат спестявания, само че не е наложително тези спестявания да стигнат за цялостен апартамент. Цените на наемите не вървят нагоре “, споделя още Люнчев.

“В момента пазарът е извънредно жив и динамичен и с положително отношение към покупката и продажбата. Намираме се в една постоянна и удобна среда “, съобщи Галин Гавраилов, районен управител за град София на една от огромните организации за недвижимо имущество и добавя:

“Обикновено летният интервал е много деен. Лятното тримесечие сред юли-август и септември е или първо, или второ по интензивност в сделките на парцели в исторически проект. Хората употребяват летният интервал да създадат ремонт, да купят парцел и да го ремонтират. “

“Една огромна част от пазара се дължи на продажби на двустайни и тристайни жилища, което съставлява 80% от трудовия пазар. Има лек растеж в търсенето на извънградски парцели “, споделя още той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР