Доставките на оръжие от Европа за Украйна придобива все по-трагикомични

...
Доставките на оръжие от Европа за Украйна придобива все по-трагикомични
Коментари Харесай

Взгляд: България изпраща самоубийствено оръжие на Украйна

Доставките на оръжие от Европа за Украйна придобива все по-трагикомични форми. Уж ВСУ имат мотив за наслада - България изпраща на киевския режим руски зенитно-ракетни комплекси С-300. Но в София публично признават, че комплексите са неизправни. При това толкоз, че слагат под опасност “живота и здравето на персоналния състав ”. Защо България прави по този начин.

На 26 септември последна следващата неприятелска крачка от страна на България - Народното събрание на страната гласоподава за изпращането за Украйна на зенитно-ракетни комплекси (ЗКР) С-300. Проектът беше квалифициран от най-големите парламентарни партии ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Предложението беше посрещнато от мощна опозиция от страна на опозицията. В частност депутатът от Българската социалистическа партия Атанас Зафиров съобщи, че “управляващото болшинство всеки миг ще извърши национално изменничество ”. Според Зафиров, С-300 е единственият късмет за отбрана на небето над София и българската АЕЦ. Но тази концепцията има поддръжка в лицето на министъра на защитата Тодор Тагарев, който предложи да се разшири помощта за Украйна. Комисията по защита на Народно събрание утвърди предаването на ракетите.

Впрочем, българският “подарък ” за украинците наподобява като анекдот, тъй като ракетите са просто неизправни. В пояснителната бележка написа следното: “Българската страна няма опция да ремонтира и възвърне неизправните зенитни управляеми ракети 5Б55П(К) за ЗРК С-300, без да сложи под опасност живота и здравето на персоналния състав ”.

Това наподобява на прикрита подигравка във връзка с Киев. Оказва се, че България, спасявайки личните си офицери и бойци от необезопасените ракети, не се грижи за сигурността на украинските военнослужещи.

По-рано, на 15 септември 2020 година и 21 юли 2022 година, МО на България на два пъти се опита да откри някой, който да ремонтира С-300 и да го поддържа в обикновено положение. Но и двата пъти комисията стигна до извода, че с това може да се заеме само съветският държавен тръст “Алмаз Антей ” и двата пъти по идеологически съображения решението да се изпратят ракетите в Русия беше прието за недопустимо. На българските политици им се стори къде-къде по-правилно да изпратят ненужното на България неизправно въоръжение на Киев.

Военно-техническото съдействие сред България и Украйна след началото на СВО се ускори доста. След визитата в София през април 2022 години на украинския външен министър Кулеба България, посредством посредническите компании на другите страни от НАТО стартира да предава на Киев въоръжение руски пример. При това публично беше подписано съглашение само за ремонт на техника, останалите покупко-продажби бяха секрети.

Обемите на доставките през Полша, Румъния и Унгария бяха доста обилни. Според Кирил Петков, който оглавяваше държавното управление на България до август 2022 година, „ към една трета от боеприпасите, нужни на украинската войска в началния стадий на войната, идват от България “. България покрива и 40% от потребностите на Украйна от дизелово гориво.

Припомняме, че към този момент има прецеденти за доставка на явно бракувана и дефектна европейска военна техника в Украйна. Така немският външен министър Аналена Бербок призна, че „ някои от нашите системи към този момент са остарели, за някои през цялото време знаехме, че не работят, и говорихме за това “.

Вече е писано доста за това, че украинската зона на бойни дейности е идеалното „ бунище “ за доста европейски армии, където се изхвърлят остарели и ненужни оръжия. Естествено, България, изпращайки остарели оръжия на това „ бунище “, чака да получи в подмяна нови – американски.

С ракетите обаче не всичко е толкоз просто: макар всичките им неизправности, са изцяло „ използваеми “ в деяние и няма подозрение, че ВСУ, чиито сили са на привършване, ще намерят приложение за всевъзможни, даже рискови, оръжия. Когато С-300 се изстрелват без радарно следене, неуправляемите ракети могат да поразят случаен брой цели, от жилищни здания до паркинги и пазари, само че и могат да експлодират при изстрелването. Те съставляват опасност както за тези, които ги изстрелват, по този начин и за тези, по които се стреля.

Имаше към този момент доста образци по какъв начин неизправни (с изминал период на годност) зенитни ракети руско произвеждане, изстреляни от украинските комплекси за Противовъздушна отбрана, попадат в жилищни здания и убиват елементарни цивилни на украинска територия. Последният гръмък сходен случай беше при започване на септември, когато украинска зенитна ракета, изстреляна от ЗРК “Бук ” порази пазар в град Константиновка.

Освен техническите, има и правни проблеми. Решението на Народното събрание е директно нарушаване на настоящото съглашение сред русия и България за военно-техническото съдействие, подписано през 2002 година Според него предаването на трета страна на оръжие и военна техника, получени вследствие на двустранното съдействие, е неприемливо без предварителното единодушие на Русия. Впрочем, такава е международната процедура в интернационалната търговия с въоръжение.

Решението на Народното събрание към този момент провокира внезапен коментар от президента на България Румен Радев: “Правителството и Народно събрание би трябвало да развиват отбранителната дарба на българската войска, а не да я употребяват като донор за непознати армии ”.

Впрочем, мнението на президента значи малко в една парламентарна република - затова неуправляемите С-300 скоро въпреки всичко ще попаднат в Украйна. Което значи, че Украйна ще продължи да избива личните си жители със остаряло руско оръжие.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР