Доставката на изтребителите F-16 за България ще се забави заради

...
Доставката на изтребителите F-16 за България ще се забави заради
Коментари Харесай

Доставката на F-16 се бави заради пандемията, твърди посолството на САЩ

Доставката на изтребителите F-16 за България ще се забави поради проблеми, породени от пандемията от COVID-19, излиза наяве от известие на посолството на Съединени американски щати в София.

В писмо до медиите институцията твърди, че има закъснение в "програмата по производството на F-16 ", което се дължи на "прекъсвания във веригата на доставки, породени от пандемията ".

"Това неподходящо закъснение ще се отрази на всички страни, които сега вземат участие в тази стратегия ", написа още в известието на посолството.

България чака доставката на осем изтребителя F-16 Block 70. Сделката беше през лятото на 2019 година с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация. Тогава те отхвърлиха, оспорващ високата цена на изтребителите и неналичието на народен консенсус за покупката.

Първоначалната информация за забавянето на доставката на изтребителите пристигна във вторник от министъра на защитата Стефан Янев , който ден по-късно се срещна и персонално с представители на компанията производител.

В четвъртък президентът Румен Радев удостовери идното забавяне и го дефинира като "изключително обезпокоително " за българските въоръжени сили. Той добави, че в резултат на забавянето е допустимо България да не може да охранява сама своето въздушно пространство, "което е въздушно пространство на НАТО ".

"Съединените щати остават ангажирани в поддръжката си за модернизацията на въоръжените сили на България ", се споделя още в известието на американското посолство от събота.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР