Доставчиците на нелегални стрийминг услуги рискуват и затвор, според новоприет

...
Доставчиците на нелегални стрийминг услуги рискуват и затвор, според новоприет
Коментари Харесай

Глоба от 5000 евро за гледане на пиратско видео в Италия

Доставчиците на незаконни стрийминг услуги рискуват и затвор, съгласно новоприет закон

Увлечението по пиратския видеострийминг ще коства прекомерно скъпо на италианците
(снимка: CC0 Public Domain)

Жителите на Италия, хванати да гледат пиратско видео непосредствено в интернет, ще бъдат принудени да платят санкция до 5000 евро. Eдна четвърт от популацията на страната употребява такива услуги, което може да попълни държавния бюджет с милиарди долари. А с изключение на санкции доставчиците на пиратски видео услуги рискуват затвор.

Гледането на пиратски видеоклипове онлайн, т.е. непосредствено на уеб сайтове, без публично евакуиране, ще докара до големи санкции за потребителите на Ботуша, които не желаят да заплащат за лицензирано видео наличие, отбелязва порталът TechSpot. Италианските управляващи (и двете камари на парламента) доста бързо одобриха закон, който разрешава ценителите на пиратски филми да бъдат санкционирани до 5000 евро.

Пиратството е “на мода ” в Италия

В Италия изключително желание се дава на пиратската интернет телевизия – IPTV. С не по-малко наслаждение италианците гледат незаконни излъчвания на спортни събития, а новият закон, признат стремително от двете камари на италианския парламент, е ориентиран против тези служби. Желанието да се спестят пари от стрийминг услуги може да докара до неочаквани спомагателни доходи в държавния бюджет за сметка на нарушителите на закона.

Документът, признат от италианските управляващи, дава на националния регулатор в региона на телекомуникациите и авторското право в интернет AGC нови пълномощия, измежду които деанонимизиране на потребителите на пиратски стрийминг услуги. Веднага след определяне на самоличността им, те ще бъдат застрашени от доброволно-принудително попълване на бюджета на страната в размер до 5000 евро.

За Италия, като страна, това дава обещание в действителност големи доходи предвид на гигантския брой на хората, които постоянно употребяват услугите на пиратската IPTV и гледат незаконни спортни излъчвания. TechSpot отбелязва, че почитателите на тези услуги са 25% от общия брой на италианските жители, който при започване на 2023 година възлиза на към 58,8 милиона.

С други думи, италианската публика на IPTV услугите доближава 14,7 милиона души. Ако всеки незаконен консуматор бъде деанонимизиран и получи оптималната допустима санкция (5000 евро), тогава към 73,5 милиарда $ ще постъпят в италианската хазна.

Измененията в закона за битка с пиратството дават на италианския регулатор пълномощието да издава „ динамични забрани ” против пиратски IPTV услуги, като блокира достъпа на потребителите до противозаконни излъчвания онлайн в границите на първите 30 минути от свързването. AGC към този момент може да блокира DNS име на домейн и маршрутизиране на трафик за IP адреси, които са „ неповторимо разпознати ” като принадлежащи към противозаконна активност.

Какво планува законът

Новите ограничения ще влязат в действие на 8 август 2023 година Регулаторът AGC споделя, че законът към този момент му дава пълномощия върху спортното и неспортното пиратство, защото интернет доставчиците ще би трябвало да реагират бързо на неговите претенции за блокиране.

Когато получат AGC поръчка за блокиране на избрана услуга за стрийминг, доставчиците освен ще би трябвало да я изпълнят категорично. Те също ще би трябвало да изпратят отчет, и то доста обстоен, до прокуратурата в Рим. Документът би трябвало да включва детайлности за дейностите, подхванати за осъществяване на настояванията на AGC, както и „ всевъзможни основни данни ”, които могат да бъдат потребни при следене и идентифициране на снабдители на пиратски услуги.
още по темата
Ако интернет доставчикът по една или друга причина не извърши разпореждането на AGC, ще му бъде наложена и административна санкция, като няма да се размине с 5000 евро. Компанията ще би трябвало да заплати от 10,62 хиляди до 265 хиляди евро.

Що се отнася до уредниците на противозаконни стрийминг услуги, те ще бъдат изправени пред още по-тежки санкции – няма да могат да се измъкнат единствено с „ административни ”. Всеки, считан от управляващите за забъркан, рискува да отиде в пандиза до три години и да заплати спомагателни 15 000 евро санкция.

Когато “меките ” ограничения не работят 

Италианските управляващи от години се борят с пиратството в страната си, само че подобен закон се приема за първи път. Преди това те използваха тактики за заплашване, които, въпреки и ефикасни за тези, против които бяха употребявани, бяха в дребен мащаб и нямаха огромен триумф.

Например, през есента на 2021 година италианската полиция арестува 240 жители за гледане на IPTV. Те бяха застрашени от санкции до 25 000 евро за „ закупуване на крадени артикули ”, както и разнообразни периоди затвор. С всеки от тези хора се свърза италианската финансова армия, която дава отговор и за битката с противозаконния трафик и контрабандата на опиати. Всички те използваха една и съща неназована пиратска IPTV платформа, която против 10 евро на месец предоставяше на своите клиенти достъп до наличието на стрийминг услугите Sky, Dazn, Mediaset Premium, Netflix и Amazon Prime.

Но даже подобен всеобщ арест не съумя да понижи любовта на италианците към пиратското наличие. В противоположен случай евентуално нямаше да се наложи италианските управляващи да одобряват нов закон с капацитет да зареди държавната хазна с нови доходи за десетки милиарди евро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР