Достъпът на Тръмп до класифицирана информация е ограничен, тъй като той се насочва към процеса по делото за документи, правилата на федералния съдия

...
Бившият президент Доналд Тръмп ще бъде ограничен по отношение на
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп ще бъде ограничен по отношение на това как и кога може да гледа и да говори за класифицирана информация, реши съдия в сряда след запечатано изслушване предишния ден.

Решението изглежда до голяма степен е в съответствие с ограниченията, които специалният прокурор Джак Смит искаше да защити класифицирана информация, която може да бъде доказателство в делото срещу Тръмп, което го обвинява в престъпно злоупотреба с чувствителни тайни за националната сигурност в клуба и резиденцията му във Флорида, след като напусна поста.

Развитието е един от първите случаи, в които съдът поставя условия относно класифицирана информация в случай, в който екипът на Тръмп се е опитал да омаловажи сериозността на начина, по който са били обработвани записите. Юридическият екип на Тръмп искаше повече свобода на действие относно местата, където можеха да обсъждат секретни записи с него, включително в клуба Мар-а-Лаго и резиденцията му в Бедминстър, Ню Джърси.

Съдия Айлийн Кенън предупреди в своята заповед за последствията, ако класифицирана или по друг начин чувствителна информация бъде неправомерно разкрита на обществеността, като посочи, че подобно разкриване може да наруши закона.

Тя добави, че дори ако класифицирана информация „влезе в публичното пространство“, както Тръмп, така и екипът му ще бъдат „възпрепятствани да правят частни или публични изявления“ относно класифицирания статут на информация или да предполагат, че техният собствен достъп до информация потвърждава или противоречи на това, което е в общественото достояние.

Тръмп вече има няколко ограничения за това как може да разглежда и да не разпространява доказателства, които научава от прокурорите в различните си наказателни производства, докато той и адвокатите му се подготвят за съдебен процес и получават масиви от информация, събрана от прокурорите.

Кенън проведе запечатано изслушване относно работата с класифицирана информация по случая във вторник в Южна Флорида, според множество източници, запознати с процедурата.

Въпреки че екипът на Тръмп и прокурорите от Министерството на правосъдието са твърдяли публично в документите какво искат по темата за обработката на секретни доказателства, Кенън реши, че няма да обяви публично изслушването или мястото му и няма да позволи на обществеността да наблюдава процедурата.

Заповедта на Кенън не казва дали една от зоните, където Тръмп може да обработва записи, наречена SCIF или чувствителна информационна база, ще бъде установена в имотите на Тръмп, както беше по време на неговото президентство.

Но съдията каза, че зоните на SCIF ще бъдат наблюдавани от служител трета страна от федералното правителство, назначен да ръководи работата с класифицираната информация във федералния случай.

Заповедта на Кенън от сряда също така уточнява, че очевидно класифицираната информация в случая, която не е ясно идентифицирана като декласифицирана, трябва да се третира с чувствителност. Нейната заповед обаче също позволява на Тръмп да оспори в съда „предполагаемия статус на класификация на определени документи“. Всяко оспорване ще бъде предмет на по-нататъшно съдебно производство.

Тръмп и екипът му понякога се опитваха да кажат, че бившият президент е разсекретил голяма част от информацията за националната сигурност, която е пазил в края на президентството си. Но аудиозапис, разкрит за първи път от CNN, който стана част от случая, улавя Тръмп, който признава, че е имал секретни записи, които не е могъл да сподели широко след края на президентството си.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР