Доста общини в края на годината са в процедура по

...
Доста общини в края на годината са в процедура по
Коментари Харесай

Общините масово теглят заеми в края на годината

Доста общини в края на годината са в процедура по изтегляне на заеми, сподели инспекция. Сумите са предопределени за инфраструктура или незабавно запълване на бюджетни дупки.

Варна счита да тегли два огромни заема, общо за към 60 млн. лева Към 16 млн. лева от единия ще отидат за покриване на неприемливи разноски по реализация на европейски планове, които текат от дълго време - " Естетизация и рационализация на градската среда ", " Интегриран градски превоз " и доизграждането на пречиствателна станция в " Златния пясъци ". Други 4.3 млн. лева са за основаването на " синя зона ", която ще се вкарва поетапно в идващите години. Вторият заем е за реконструкцията на две огромни транспортни артерии. Едната е бул. " Васил Левски ", чието удължение и уголемение започва при започване на есента. През лятото държавното управление реши да зарадва Варна с 80 млн. лева, предопределени за булеварда, само че се оказа, че общинският бюджет би трябвало да доплати към 33 млн. лева, нужни за отчуждителни процедури и други съпътстващи главния ремонт действия. Те ще дойдат точно от втория заем, а други 3 млн. лева от него са за ремонт на бул. " Сливница ".

Не малко пари - 17 млн. лева, възнамерява да изтегли и общинската администрация в Ямбол . Средствата са за създаване на улично осветяване, видеонаблюдение, велоалеи, главен ремонт на улици и така нататък Кредитът ще се харчи в идващите две години, а ще се изплаща до 2030 година Всичко това накара съветниците на Българска социалистическа партия и АБВ да изискат локален референдум, само че предлагането бе отхвърлено от болшинството на ГЕРБ.

С 2.5 млн. лева ще бъде актуализирано уличното осветяване и на Шумен . Добрич пък има финансови тегоби. Планираният заем там е относително дребен - 1.2 млн. лева, само че пък е за спешно попълване на приходната част в бюджета. Общината дължи 4.3 млн. лева финансова промяна за депото в Стожер, а е в процедура на обжалване и на още една глоба - 100 000 лева за обновяването на пешеходната зона в центъра, написа " Сега ".

Дългове поемат и по-малки общини. Така да вземем за пример Поморие емитира облигации за 18 млн. лева, които са за рефинансиране на различен дълг и осъществяване на капиталови планове.

Миналата седмица Варна пусна пробно по една от линиите си автоматизирана продажба на билети, която трябваше да започва най-малко преди година. " Придобивката " е част от плана за интегриран градски превоз, осъществяването на който закъснява в доста връзки. Не се знае по кое време автоматизацията ще обхване всички линии, защото преди този момент би трябвало да се вкара нова транспортна скица, а нейната поява също е в неразбираемото бъдеще.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР