Доста често се отнасяме небрежно към ходилата и ги натоварваме

...
Доста често се отнасяме небрежно към ходилата и ги натоварваме
Коментари Харесай

Погрижете се за ходилата си: Редовно ги пренебрегваме и се сещаме за тях само, когато е твърде късно

Доста постоянно се отнасяме повърхностно към ходилата и ги натоварваме безразсъдно доста. Те пък ни дават отговор с враснали нокти, пришки, мазоли и други грозни гледки, съпроводени с болки.
Всичко това би могло и да не се случи, в случай че сме малко по-внимателни.
Човешкото ходило съдържа 28 кости, повече от 30 стави и още повече сухожилия, нерви, мускули и кръвоносни съдове.
То има тежката задача да държи тялото в право състояние и да го придвижва. Без да си даваме сметка, ние извървяваме всеки ден сред 5000 и 6000 стъпки! Въпреки това към момента не отреждаме на стъпалата си полагащите им се респект и внимание.

Грижете се вярно и постоянно за ходилата си
Задължителни грижи
Всеки ден – няколко минути релакс
За да не се стигне до болки и дисторция на ходилата, най-хубавата предварителна защита е поддържането на тяхната еластичност посредством няколкоминутни грижи. Правете въртеливи придвижвания с глезените, разтваряйте оптимално пръстите, търкаляйте топка за тенис под свода на стъпалото,
масажирайте ходилата с подхранващ крем.

Съществуват и по-специални извършения, които са предопределени за плоското ходило.
Те не биха могли, несъмнено, да трансформират морфологията, само че облекчават положението.
Обикновено при плоскостъпие мускулният тонус е непълен. За да го подсилите, ходете боси в пясъка, изкачвайте стъпалата, като се опирате единствено на пръстите, стъпвайте на външната страна на ходилата или единствено на пети.
Прекалено извитият нагоре свод също може да провокира неразположения като болки в гърба и по-лесно навяхване. Тук може да помогне масаж на пръстите и издърпването им напред, нагоре и настрана.

Веднъж седмично – поддържане на ноктите
Това се прави най-успешно след душ или вана, когато ноктите са по-меки.
Подрязвайте ги, като следвате тяхната естествена извивка, без да слизате по-ниско от кожата.
Леко заобляйте ъгълчетата.
Използвайте права ножичка или нокторезачка.
Веднъж годишно – посещаване при подолог

Подологът е експертът на ходилата, който ги преглежда и прави медицински педикюр. Добре е да го посещавате всяка година, както вършиме с кожния лекар или зъболекаря. Така ще избегнете затрудненията, които биха могли да зародят заради неприятни обувки, преклонна възраст, деен спорт или при болести като диабет или артрит.

Внимание: гъбички

Сърбеж, зачервяване, дребни ранички сред пръстите, по свода или даже под ноктите – това са неприятните гъбички. Макар и да наподобяват почтени, те са мощно заразни и в случай че не се вземат ограничения, биха могли да обзет все по-голяма територия по стъпалата и да станат сложни за унищожаване.

Лечението се състои в използването на специфичен противогъбичен крем в продължение на най-малко три седмици.

Потърсете мнението на лекаря или на фармацевта.

Избор на обувки

Купувайте ги в края на деня

След дългия ден ходилата постоянно са малко по-обемни. Ако си купите обувки по здрач, ще сте сигурни, че те няма да ви стягат. Поискайте да пробвате и двете и походете из магазина, с цел да се уверите, че стъпалата ви са комфортно ситуирани. Разбира се, не трябва да избирате и прекомерно огромни за вас обувки, защото те също ще изтормозят пръстите ви.

Внимавайте шевовете да не опират до някои по-чувствителни места или пък деколтето на обувката да не минава тъкмо там, където стартира нокътят.

Проверявайте качествата им

– Върховете

Избягвайте обувки с прекомерно остри върхове. Когато носите ежедневно такива обувки, стъпалото добива триъгълна форма заради притискането на пръстите. Кокалчето при палеца се зачервява и става мъчително. За предпочитане са заоблените върхове, които обезпечават задоволително място за естествено разположение на пръстите.

– Подметката

Тя е належащо да е по едно и също време и солидна, и гъвкава, с цел да може да омекотява допира с настилката и да следва придвижването на стъпалата при вървене. Средната част е от огромно значение – положителното й прилепване към свода обезпечава добра поддръжка на стъпалото и понижава умората.

– Токът

Няма идеална височина на тока, всяка жена знае с какви обувки се усеща най-добре. Внимавайте въпреки всичко да не се клатите върху токовете, защото стабилността на глезена следователно е застрашена. Широчината на основата на тока е много значима – тя е належащо да заема една четвърт от площта на долната подметка.

– Материалите

Най-добре е несъмнено обувките да са от естествена кожа, защото тя е мека и комфортна за стъпалата. Лачената естествена кожа обаче е много по-твърда и може да провокира мъчителни мазоли. Удобни са велурените обувки, само че те елементарно се деформират и не поддържат добре стъпалото. Изкуствените материи и маратонките би трябвало да се носят рядко, защото благоприятстват потенето и появяването на гъбички.

„ Опитомете “ ги

Ако ви следва празничен случай и сте си купили мечтаните за задачата елегантни обувки, отделете време да походите с тях преди въпросната вечер. Новите обувки рядко са комфортни. Ако ги „ опитомите “ авансово, те няма да съумеят да ви скапват настроението.

Когато ги сложите за празненството, дръжте тялото си изправено, само че с леко отпуснати колене и плещи. За да не ви заболи гърбът, изтеглете таза леко напред и стегнете коремните мускули. Не носете такива обувки на необут крайник.
Инфо: lekuvai.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР