Доста често да“ е ключова дума в отношенията ви със

...
Доста често да“ е ключова дума в отношенията ви със
Коментари Харесай

Силата да казваш „не“

Доста постоянно „ да “ е основна дума в връзките ви със фамилията, приятелите и бизнес сътрудниците. Стремите се да бъдете благи и положителни, да не разочаровате никого и да сте отсреща, когато някой има потребност от вас. В това няма нищо неприятно, стига близките да не стартират да одобряват за даденост, че постоянно ще поставяте техните потребности над вашите, без значение какво ви коства.

Понякога е мъчно да изразите намерено мнението си, било то от нерешителност, боязън от борба или терзания какво ще кажат другите за вас. Това обаче сигурно няма да ви завоюва уважението на близките. Въпреки че постоянно давате повече, в сравнение с получавате, нормално се чувствате недооценени и рискувате да бъдете заобиколени от хора, които да се възползват от вас.

Неспособността да казвате „ не “ може да ви накара да се чувствате зле, както душевен, по този начин и физически, по тази причина е доста значимо да се научите да употребявате тази къса, само че основна дума.

Кажете „ не “ на неналичието на граници

Границите са от значително значение за здравословните връзки и демонстрират, че почитате себе си и колегата си. Разберете какво ви харесва и какво не ви подхожда, какво желаете от живота, какви взаимни отстъпки в никакъв случай не бихте създали и не позволявайте тези граници, които сте си сложили, да бъдат преминати, с цел да не ставате уязвими.

Кажете „ не “ на фалша

Някои хора неправилно мислят, че съгласявайки се с това, което другите хора желаят, ще носи  по-малко различия и спорове. Те считат, че това е добре и за връзките им, само че в действителност е тъкмо противоположното. По този метод потребността да се харесат на останалите засенчва тази да бъдат правилни на себе си и близките не могат да ги опознаят същински.

Кажете „ не “ на саможертвата

Когато се чувствате задължени да се съгласите да извършите нещо, което не желаете, това нормално дава отражение. От една страна се ядосвате на индивида, който ви е попитал, а от друга – на себе си за слабостта, която сте показали. Освен това, даже и да помогнете, в дейностите ви няма да има откровеност и хората ще могат да усетят вашето злощастие и възмущение. Същото е и във връзките – би трябвало да се вършат взаимни отстъпки, само че освен единият да прави жертви.

Кажете „ не “ на черните сюжети

Хората, които мъчно споделят „ не “, постоянно се тормозят от реакциите и възприятията на други хора. Те са склонни да построяват във въображението си всевъзможни отрицателни сюжети, произлизащи от отказването. Не забравяйте обаче, че не можете да носите отговорност за дейностите на останалите, а единствено за вашите лични.

Най-важното е да съумеете да употребявате „ не “ по верния метод. Това не значи да не помагате на близките, когато те имат потребност, в противен случай. Просто би трябвало да се научите да се предпазвате от тези, които единствено се пробват да ви употребяват.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР