Доскорошният конституционен съдия Анастас Анастасов се оказа новият директор на

...
Доскорошният конституционен съдия Анастас Анастасов се оказа новият директор на
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия от ГЕРБ получи нова служба в Народното събрание

Доскорошният парламентарен арбитър Анастас Анастасов се оказа новият шеф на Правната дирекция в Народното събрание, оповестява " Капитал ".

Медията цитира свои източници, съгласно които Анастасов е назначен без конкурс " по заменяне ", откакто досегашната ръководителка на службата Пролет Михайлова е преместена като основен редкатор на Държавен вестник. Михайлова пое позицията единствено преди няколко месеца, откакто Росен Желязков в профил тогавашната титулярка Ива Митева посредством преструктуриране.

Изборът на Анастас Анастасов на този административен пост е чудноват на фона на обстоятелството, че от 2012 до края на 2021 година той заемаше място в най-престижната институция за юридическата специалност в България - Конституционния съд.

Преди това той е бил прокурор и арбитър в Ямбол, от 2001 до 2009 е бил ръководител на локалния Районен съд, а от 2009 до 2012 година беше народен представител от ГЕРБ и заместител на Цецка Цачева.

Не е ясно с какво се е занимавал след края на мандата си като парламентарен арбитър, като се изключи че, съгласно " Капитал ", е бил помощник на Комисията по вътрешна сигурност в 49 Народно заседание (т.е. от април 2023 досега).

Не е ясно и за какво ръководителят на Народно събрание Росен Желязков е побързал да трудоустрои някогашния си сътрудник от ГЕРБ сега, в който текат договарянията по ротацията на властта.

Самият Анастасов е напуснал Конституционния съд с високи привилегии, които се поставят на всеки член на институцията поради статута ѝ.

Всеки парламентарен арбитър получава обезщетение от 20 месечни заплати при края на 9-годишния си мандат.

За информация, заплатите им са 90% от възнаграждението на ръководителя на Конституционен съд, а то е равно на средноаритметичната сума от заплатите на президента и ръководителя на Народното събрание.

Съдиите от Конституционен съд имат и право да се пенсионират незабавно след приключването на мандата им, без значение дали са навършили пенсионна възраст (Анастасов напусна Конституционен съд през ноември 2021, когато беше на 56 г.).

Дирекция „ Законодателна активност, парламентарен надзор и право на Европейския съюз “, която Анастасов към този момент управлява, подкрепя правно-експертно и механически провеждането на пленарните съвещания на Народното събрание, както и парламентарния надзор.

Дирекцията дава отговор за достоверността на финалните текстове на признатите от Народното събрание актове, дава правни съвещания, изготвя правни разбори, мнения и оферти по импортираните законопроекти, в това число по привеждането им в сходство с правото на Европейския съюз.

Тя подкрепя работата на Народното събрание посредством предоставяне на правни мнения по отчети и рекомендации към Република България, признати в границите на Европейския съюз и на интернационалните държавни организации.

Дирекцията взе участие в процеса по парламентарно наблюдаване и надзор по въпросите на Европейския съюз посредством оказване на експертна помощ и поддържа информативен масив с документи на Европейския съюз
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР