Доскорошният декан на Правно-историческия факултет д-р Николай Марин, професор по

...
Доскорошният декан на Правно-историческия факултет д-р Николай Марин, професор по
Коментари Харесай

На фона на скандал с фалшификации: Избраха проф. Николай Марин за ректор на ЮЗУ

Доскорошният декан на Правно-историческия факултет доктор Николай Марин, професор по интернационално право беше определен за ректор на Югозападния университет в Благоевград. Изборът беше извършен на фона на скандални обвинявания, че под негово управление са фалшифицирани дипломи, поради което университетът сега е обект на инспекция от МОН, е новият ректор на Югозападния университет в Благоевград, написа Сега.

Кандидатурите за ректор на ЮЗУ бяха две - на проф. Николай Марин от правния факултет и на проф. доктор Преслав Димитров, който е втори мандат декан на Стопанския факултет, заяви БНР. В рамките на 15 минути двамата са показали управническите си стратегии. Проф. Преслав Димитров е наблегнал върху интернационалната акредитация на университета, основаването на маркетингов отдел за привличане на повече студенти и докторанти от чужбина, изключително от Азия, както и на междууниверситетски център за нови технологии. Проф. Николай Марин пък е подчертал, че ЮЗУ незаслужено е поставян по средата или на дъното на класациите на висшите учебни заведения и би трябвало да си върне мястото, което заслужава, в това число да бъде включен в листата на изследователските университети. " Дигитализацията на просветителния развой ще даде повече благоприятни условия за отдалечено образование, а студентското предприемачество би трябвало да бъде подкрепено и подтиквано както от преподавателите, по този начин и от бизнеса ", е коментирал той. В последна сметка, след траяло близо 2 часа гласоподаване с 275 против 64 гласа за ректор на ЮЗУ през вчерашния ден е бил определен проф. доктор Николай Марин.

Преди дни към този момент някогашният учител в ЮЗУ доцент Стефан Дечев алармира за корупционни практики, ставали в Правно-историческия факултет на ЮЗУ по време на управлението на декана доцент доктор Николай Марин и зам.-декана доцент доктор Валентин Китанов. По-конкретно, той изпрати сигнал до МОН, в който споделя за раздадени дипломи за висше обучение на студенти при нанесени оценки от негово име за непроведени в никакъв случай изпити с подправяне на подписа му. В резултат на това от МОН оповестиха, че са разпоредили инспекция. Не е ясно дали тя е почнала преди процедурата по желание на ректор. От ЮЗУ пък обявиха, че поради появили се " дискредитиращи изявления в медийното пространство ", си резервират правото на отговор, откакто им бъде предоставена информация по формалния ред по отношение на оповестените изказвания и догатки.

Източник: Сега
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР