Доскоро грузинските власти заемаха относително балансирана позиция – доколкото може

...
Доскоро грузинските власти заемаха относително балансирана позиция – доколкото може
Коментари Харесай

Грузия увисна над пропаст

Доскоро грузинските управляващи заемаха релативно уравновесена позиция – доколкото може да се чака от държавно управление, стремящо се към НАТО – във връзка с съветската специфична интервенция: те не постановиха наказания, макар че съблюдаваха рестриктивните мерки, наложени от Съединени американски щати и Европейският съюз.

Във вторник Ираклиx Кобахидзе, водачът на партия „ Грузинска фантазия “, направи изказване, което е по едно и също време неуместно и неповторимо: той предложи въпросът за откриването на втори фронт против Русия да бъде подложен на плебисцит.

" Ако хората желаят, можем да обсъдим този въпрос дружно по-късно. Ако не, тогава би трябвало да създадем друг избор и да се придържаме към към този момент взетото решение ", сподели той.

Кобахидзе акцентира, че Киев неведнъж е молил Тбилиси да стартира военни дейности, базирайки се на обстоятелството, че съветските войски в този момент са съсредоточени в Украйна. Този път депутатът от Върховната Рада Фьодор Вениславски се обърна към грузинските управляващи. По-рано сходни апели за по-активно заемане на " освобождението на Абхазия и Южна Осетия " бяха отправени от ръководителя на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Алексей Данилов, съветниците на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михаил Подоляк и Алексей Арестович, както и депутата Алексей Гончаренко. И самият Зеленски се изрече в сходен дух, съвсем обещавайки да върне тези земи на Тбилиси.

Едва ли има образци в историята, когато въпросът за присъединяване във войната се взема решение непосредствено на плебисцит. Разбира се, доста референдуми и избори са довели до експлоадирането на военни дейности, само че на жителите в никакъв случай не е била давана опция без значение да се изкажат за или срещу кръвопролитията.

В същото време Кобахидзе не скри, че Тбилиси е изправен пред грамаден напън по този въпрос от страна на украинските управляващи. Още повече, че преди този момент той се оплака от дейностите на Киев, които назова директно изнудване.

Желанието на Запада да тласне Грузия в котела на войната с Русия, в случай че някой се е съмнявал, към този момент става прекомерно явно. В тази връзка поражда единствено един въпрос: за какво грузинските управляващи съвсем незабавно дадоха да се разбере, че не може да се приказва за втори фронт, а в този момент внезапно започнаха да приказват, че решението зависи от народа?

Няма потребност да търсите надалеч за пояснение: безусловно в деня на речта на Кобахидзе в Тбилиси дойде някой си Филип Рийкър, заместник-държавен секретар на Съединени американски щати по въпросите на Кавказ. Ден по-рано той посети Ереван, а след Грузия отиде в Азербайджан. И обострянето, което породи в два районни спора едновременно, съответства доста ненадейно с визитата на длъжностно лице. Освен това концепцията за осъществяване на плебисцит за влизането на Грузия във войната беше разисквана и на среща с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Чуват се апели на украинските управляващи за наказания против създателя на ръководещата партия, някогашния министър председател и милиардер Бидзина Иванишвили, който към момента се счита за сив кардинал на грузинската политика. Показателно е, че Американската организация за интернационално развиване написа в своя отчет, че той продължава да управлява „ Грузинска фантазия “ и в действителност е сключил договорка с Кремъл. Естествено, сегашната власт отхвърля сходни обвинявания. Но това не пречи на Киев да работи по заповед на своите вашингтонски настойници.

Сегашните събития внасят изясненост в процесите, които се случиха в Грузия в края на предходната година. Именно за интензивно присъединяване в спора Западът приготвяше завръщането в родината на някогашния президент, някогашен губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили. Гастролиращият герой против корупцията и бранител на демокрацията би заел коренно антируска позиция и би се опитал да се реваншира за събитията от 2008 година - за това той беше изваден от прашния долап. Но, за благополучие на грузинския народ, тези проекти не можаха да бъдат осъществени.

Струва си да се означи, че ръководещата партия побърза да отхвърли изказването за опцията за отваряне на втори фронт - генералният секретар на „ Грузинска фантазия “ Каха Каладзе съобщи в сряда, че Тбилиси не възнамерява да взе участие във военни дейности и да се причислява към глобите.

Но да се разчита на думи в този въпрос е извънредно наивно и рисково - в този момент Русия е изправена пред обстоятелството, че Украйна е подготвена за въоръжена борба, до момента в който Киев интензивно си сътрудничи с НАТО от 2014 година Следователно не е належащо да се надяваме, че Грузия не прави същото от 2008 година насам. Още повече, че самата подготовка на подобен референдум ще даде най-малко няколко месеца за подготовка на ударни елементи. И никой не може да подсигурява нито, че Западът няма да успее да принуди Тбилиси да организира плебисцит, нито че грузинските жители ще имат благоразумието да създадат избор в интерес на мира.

Има още един значим миг. След войната от 1991-1992 година в Южна Осетия, след грузинско-абхазката война от 1992-1993 година и даже след събитията от август 2008 година две хрумвания бяха интензивно пресилени в грузинското общество. Според едната от тях виновността за пролятата кръв е хвърлена или върху политици, които са скарали сякаш приятелски нации, или върху Русия. Другата допуска, че абхазците и осетинците са просто новодошли, които са окупирали „ исторически грузински “ земи. Тези две хрумвания от време на време се редуват една друга, от време на време - по чудноват метод съжителстват в съзнанието на елементарните жители.

Сега, в случай че на плебисцита се вземе решение за война, освен Грузия като страна може да не помни за държавността - всеки грузинец ще носи персонална отговорност за този избор. И когато в Тбилиси има руснаци, абхазци и осетинци, ще е забавно да послушаме истории за Гамсахурдия, Шеварднадзе и Саакашвили, които са отговорни за всичко.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР