Дошли сме тук, защото лидерът на КНДР проявява особен интерес

...
Дошли сме тук, защото лидерът на КНДР проявява особен интерес
Коментари Харесай

Ким подкрепя Путин във войната срещу злото, 5 часа гледа ракети в Русия

" Дошли сме тук, тъй като водачът на КНДР демонстрира необикновен интерес към ракетната техника, те ще се опитат да развиват и " космоса ", разясни Путин на космодрума Восточний
" Ние сме уверени, че съветската войска и народ сигурно ще завоюват огромна победа в свещената битка за наказване на сборището на злото, сподели Ким Чен-ун в формалната си тирада по време на обяда

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският водач Ким Чен-ун се срещнаха на космодрума Восточний през днешния ден. Първата от четири години насам сходна среща на върха продължи повече от пет часа.

Срещата, както означи съветският водач, се състоя " в особено време " - в годината на 75-годишнината на КНДР, която е първата страна в света, приета от Съветския съюз, и годишнината от края на Корейската война, в която Москва и Пхенян се борят на една и съща страна. Ким Чен-ун назова връзките с Русия " главен приоритет " за своята страна и изрази убеденост в успеха на съветската войска и народ в тяхната " свещена битка ".

Пътят към срещата на върха

Съобщения за вероятното посещаване на Ким Чен-ун в Руската федерация - първото му пътешестване в чужбина след началото на пандемията - се появиха в западната преса при започване на септември. На 11 септември Москва и Пхенян потвърдиха, че водачът на КНДР ще посети Русия, само че не прецизираха дата.

На 12 септември Ким Чен-ун дойде с трен в Приморския край - на граничната гара Хасан го посреща ръководителят на съветското Министерство на естествените запаси Александър Козлов, съпредседател на междуправителствената комисия от съветска страна. Путин към този момент беше във Владивосток, където наред с други неща организира и среща за развиването на далекоизточните градове и приказва на пленарната сесия на Източния стопански конгрес.

На космодрума

В сряда съветският президент отпътува от Приморие за Восточний, където за първи път се срещна с Маша Андреева, ученичка от Ростов, която описа на президента за своята пристрастеност към космоса и по-специално към спътниците по време на открит урок " Говорим за значимите неща " на 1 септември.

Лидерът на КНДР дойде на космодрума с трен, който спря покрай постройката за сглобяване и тествания на ракети-носители. Той пътува до мястото на срещата с Путин с персоналната си лимузина Maybach.

Държавните глави си стиснаха ръцете и размениха няколко изречения на основния вход на постройката за сглобяване и тествания и си направиха обща фотография. Путин описа на Ким Чен-ун за Изтока, а последният му благодари за поканата да посети Русия " макар натоварения си график ".

Двамата водачи разгледаха цеха за сглобяване на ракети " Ангара ". " Това е повода, заради която дойдохме тук. Лидерът на КНДР демонстрира огромен интерес към ракетните технологии, те се пробват да развиват и космоса ", изясни Путин пред кореспонденти. Ким Чен-ун остави записка на корейски език в книгата на почетните посетители: " Славата на Русия като страна на първите покорители на космоса в никакъв случай няма да угасне ".

От съветска страна участваха четирима заместител министър-председатели - Денис Мантуров, Марат Хуснулин, Дмитрий Оверчук и Юрий Трутнев, както и министърът на външните работи Сергей Лавров, сътрудниците му от Министерството на превоза и Министерството на естествените запаси Виталий Савелиев и Александър Козлов и министърът на защитата Сергей Шойгу, който посети Пхенян в края на юли. Сред присъстващите от страна на КНДР бяха министрите на външните работи и на защитата Чой Сон-хи и Канг Сун-нам, както и маршал Пак Чон-Чон, началник на Централния комитет на Корейската трудова партия.

В частта от срещата, открита за пресата - по-малко от 10 минути, като се брои времето за превод - Путин напомни " особеното време ", в което се организират договарянията, и помощта, която Съветският съюз е оказал на корейците в битката им за самостоятелност. В отговор водачът на КНДР назова връзките с Москва приоритет за Пхенян и изрази убеденост, че срещата на върха ще помогне за издигането им на ново равнище. Той означи, че Русия се е вдигнала " на свещена битка " за своя суверенитет и сигурност и изрази цялостна поддръжка за нейните управляващи.

Обсъжданите тематики включваха двустранното съдействие, обстановката в района и отвън него - в частност Ким Чен-ун означи, че става дума за " военната и политическата обстановка на Корейския полуостров и в Европа ". Песков съобщи пред ТАСС, че вследствие на диалозите не се възнамерява подписването на никакви документи.

" Имаше доста прям продан на отзиви за обстановката в района, за двустранните връзки ", сподели Путин в изявление за предаването " 60 минути ".

Той означи, че Москва и Пекин са " понесли доста вреди, когато Северна Корея е била на практика затворена от външния свят ".

Руският президент акцентира, че в този момент Русия и Северна Корея имат " доста забавни планове ", съобщи ТАСС.

" Част от тях са транспортните връзки и логистиката - железниците и пътищата. Имам поради повторното отваряне на морското пристанище, където може да се направи доста добър логистичен триъгълник: железница, пристанище, автомагистрала до Китай. Тук можем да увеличим неведнъж размера на трафика, което е доста значимо като цяло ", изясни Путин.

Той добави, че е разговарял с Ким Чен Ун за развиването на селското стопанство и в това отношение Русия " има какво да предложи ".

Официален обяд

След приключването на договарянията в чест на Ким Чен-ун беше сервирана формалния обяд, включваща, наред с другото, пелмени с камчатски раци, рибена супа от бял амур и боровинки от тайгата с кедрови ядки и кондензирано мляко. Преди четири години акцентът беше подложен върху далекоизточните деликатеси и съветската кухня - салата от раци, борш, племени с еленско месо.

По време на обяда двамата водачи си размениха наздравици. Путин подвигна чаша за здравето на Ким Чен-ун, благополучието и просперитета на народите на Русия и КНДР, които работят за мира, стабилността и просперитета в района. По време на приема водачът на КНДР изрази убеденост, че обичайните другарски връзки сред Москва и Пхенян ще се трансфорат в " неразрушими връзки на стратегическо съдействие ", пожела триумф в специфичната военна интервенция и запя за " нови победи на велика Русия ".

" С другаря Путин преди малко обсъдихме задълбочено военно-политическата обстановка на Корейския полуостров и в Европа и стигнахме до приемлив консенсус за по-нататъшно подсилване на стратегическото и тактическо съдействие, поддръжка и взаимност в битката за отбрана на суверенното право на сигурност и гаранции за дълготраен мир в района и в целия свят. Ние сме уверени, че съветската войска и народ сигурно ще завоюват огромна победа в свещената битка за наказване на сборището на злото, което претендира за надмощие и подхранва експанзионистичната заблуда, и за основаване на постоянна среда за развиване ", каза Ким Чен-ун по време на формалния обяд.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР