Досегашният шеф на Агенция Митници Георги Костов разпространи позиция, в

...
Досегашният шеф на Агенция Митници Георги Костов разпространи позиция, в
Коментари Харесай

Уволненият Георги Костов отговори на служебния финансов министър за доклада на ОЛАФ

Досегашният началник на Агенция " Митници " Георги Костов популяризира позиция, в която отбелязва постигнатото от службата през последните 4 години, откогато я оглавява.

 Уволненията не престават: Георги Костов към този момент не е началник на Агенция Виж още

Ето какво написа Костов:

" След четири години, в които бях шеф на Агенция " Митници ", бих желал да благодаря на митническите чиновници за положените старания и за постигнатите резултати, както и на всички, които подкрепяха идеята и задачата на българските митници, интегрална част от огромното семейство на митниците в Европейски Съюз.

Предвид обстоятелството, че напоследък сериозен интерес провокира тематиката за вноса на занижени цени или по този начин нареченото " подфактуриране " бих желал да подчертая, че това е един от въпросите, по който аз и екипът ми работихме предпочитано.

Правилното установяване на митническата стойност на внасяните артикули е обичайно предизвикателство за митническите администрации във всички страни, поради демократичната правна рамка в интернационалните актове и законодателство в тази област и е в същото време непрекъснат обект на инспекции на Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ, обект на одит от Европейската счете палата през 2017 година, а в интервала от 2018 година до 2020 година е и характерна тематика на инспекциите от Европейска комисия във всички 28 страни членки на Съюза (вкл. UK) по линия на обичайните лични запаси.

В България инспекция на място се организира през октомври 2019 година от упълномощени инспектори от Групово дело " Бюджет " и Групово дело " Данъчно облагане и митнически съюз ". Обхватът на инспекцията е дефиниран в четири характерни цели, обединени към тактиката за надзор в региона на митническата стойност при вноса на текстилни произведения и обувки (Глави 61 - 64 от КН на ЕС). На заключителната среща в Агенция " Митници " на 18.10.2019 година проверяващият екип изложи предварителни констатации и формулира рекомендации за възстановяване на контрола и за осъществяване на следващи инспекции на стоките от Глави 61 - 64 от Комбинираната номенклатура.

Въз основа на предварителните констатации и рекомендации от заключителната среща, още в интервала преди да бъде получен формалният отчет от инспекцията, ние предприехме следните дейности, които значително трансформираха средата:

- Въведохме на самостоятелно съображение автоматизирана система за предварителна защита на риска от обявление на артикули със занижена стойност посредством рискови профили, сравняващи заявената митническа стойност със справедливите цени на OLАF, като се употребява създадената за задачата система THESEUS на Съвместния проучвателен център към ЕК;

- Актуализирахме вътрешните си инструкции за усилване на контрола и за уеднаквяване на практиката при инспекцията, приемането и оспорването на заявената митническа стойност на внасяните стоки;

- С цел гарантиране на взетите ограничения, равнопоставеност на всички стопански оператори и поради по-либералното съюзно законодателство във връзка с митническата стойност, предложихме и се направиха промени в Закона за митниците (в мощ от 01.01.2020 г.) за въвеждане на национално равнище на нов механизъм за противопоставяне на подфактурирането. Този нов законово избран инструментариум разрешава и задължава митническите органи в случаите, когато се откри, че заявените цени са по-ниски от справедливите цени, годни за тях в Европейски Съюз, наложително да изискват поръчителство, изчислено на база справедливите цени, за да обезпечат събирането на митата в цялостния им размер.

Предприетите ограничения бяха оценени от Европейска комисия в границите на извършената в интервала 14-18 септември 2020 година регулярна инспекция на обичайните лични запаси. Проверяващият екип удостовери поставената при миналата инспекция позитивна оценка по една от задачите, по други две цели означи значителен прогрес, а по главната Цел 1 - " Прилагане на подобаваща тактика за надзор на митническата стойност " - сложи оценка " приемлива ", която е най-високата в оценъчната канара, употребена при инспекциите от Европейска комисия.

На 12.05.2021 година, се получи посредством непрекъснатото посланичество на Република България към Европейски Съюз писмо от Групово дело " Бюджет " на Европейска комисия по отношение на финансовата оценка на загубите на обичайни лични запаси при импорт на артикули в Европейски Съюз в интервала 16.09.2012 година - 31.12.2019 година от Китайската национална република. В това писмо за първи път Европейска комисия прави оценка на загубите на обичайни лични запаси, като за Република България те съставляват 1,27% от общата сума за 28-те страни членки на Европейски Съюз (вкл.UK). Важно е да се означи, че приложеният статистически способ при изчислението е предмет на правосъден спор в съда на EС (дело С-213/19), което се чака да завърши през 2022 година, затова оценката е условна и подвластна от изхода на делото.

Надявам се, че при разискването на тази тематика за в бъдеще, ще се подхожда отговорно и професионално ", се показва още в публикуваната позиция на досегашния шеф на Агенция " Митници ".

Георги Костов бе уволнен през днешния ден. Мотивите на финансовия министър са ниски стандарти на качеството на работа.

" Има отчет на ОЛАФ за нанесени съществени вреди на европейския бюджет. В този отчет по съвсем всички критерии оценката е, че Агенция " Митници " не дава отговор на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели ограничения, само че все пак ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България би трябвало да провизира и вероятно да възвърне към европейския бюджет ", съобщи Асен Василев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР