Досегашният ректор се разделя с поста заради плагиатствоПроф. д-р инженер

...
Досегашният ректор се разделя с поста заради плагиатствоПроф. д-р инженер
Коментари Харесай

Проф. Розалина Димова ще ръководи временно Техническия университет

Досегашният ректор се разделя с поста поради плагиатство

Проф. доктор инженер Розалина Димова е назначена за краткотрайно изпълняваща длъжността ректор на варненския Технически университет със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев.

До момента проф. Димова беше заместител ректор по научната, научно-приложната и плановата активност в университета. Тя е учител по няколко дисциплини, включително „ Телекомуникационни мрежи “ и „ Цифрови преносни системи “. Тя ще извършва длъжността до избирането на нов ректор, като ще има всички пълномощия и отговорности на ректор на висшето учебно заведение, в това число и да освободи от академична служба предшественика си и да провежда предварителни избори за нов ректор.

Досегашният началник на Техническия университет проф. Росен Василев ще бъде отхвърлен поради плагиатство с решение на Комисията по академична нравственос към министъра на образованието. Според комисията той е преписал научните си писания, с които е станал професор и “доктор на науките ” и следва да бъде освободен. Самият Василев отхвърля, че е преписал научните си писания.

В уеб страницата на ТУ бе оповестено писмо от негово име, с което той показва благодарността си за оказаната му поддръжка от страна сътрудниците му. “Щастлив съм, че над 70 % от моите сътрудници застават с мен в битката ми против клеветниците и опитите за груба интервенция в академичната ни автономност ”, написа проф. Василев.

Законът не му не разрешава да се яви на състезанието за избор на нов ректор, както и да се върне на работа в образователното заведение с контракт като доцент. /varnautre.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР