Досегашният президент на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев ще остане на поста

...
Досегашният президент на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев ще остане на поста
Коментари Харесай

Токаев ще бъде преизбран за президент на Казахстан

Досегашният президент на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев ще остане на поста държавен глава на най-голямата страна в Централна Азия след изборите през днешния ден. Това сочи екзитпол, извършен за държавните медии.

Токаев получава 82,45% от подадените гласове, което му обезпечава предстоящата безапелационна победа.

В Казахстан се организира предварителен президентски избор, който се очакваше да затвърди властта на настоящия президент Касъм-Жомарт Токаев, месеци откакто смъртоносни безредици провокираха историческа промяна на властта в централноазиатската страна.

През януари предходната година обширната някогашна руска република изпадна в безпорядък по време на митинги против високите разноски за живот, при които починаха 238 души. Оттогава ситуацията в Казахстан се стабилизира, само че напрежението продължава, както сподели карцерът в четвъртък на седем поддръжници на опозицията, упрекнати в опит за прелом. В този подтекст 12 млн. казахстанци бяха поканени да отидат до изборните секции.

Победата на Токаев бе съвсем предрешена. Токаев сподели безмилостната си страна по-рано тази година, като потуши митингите с принуждение. Надявайки се да обърне нова страница, Токаев съобщи, че на тези избори желае да получи " нов мандат на доверие от народа ". Той даде обещание да сътвори " нов Казахстан ", само че икономическите компликации остават, както и властническите подбуди. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР