Досега през 2022 г. Иран е екзекутирал повече от 500

...
Досега през 2022 г. Иран е екзекутирал повече от 500
Коментари Харесай

Правозащитна група: Над 500 са екзекутираните в Иран през 2022 г.

Досега през 2022 година Иран е екзекутирал повече от 500 души, което е доста повече, в сравнение с през цялата предходна година, съобщи правозащитна група.

Базираната в Норвегия група " Ирански права на индивида " съобщи пред Агенция Франс Прес, че през тази година в Иран към този момент са екзекутирани минимум 504 души и че към момента работи за потвърждаване на спомагателни случаи на хора, за които се твърди, че са били обесени.

Тази цифра идва в миг, когато нараства безпокойството, че управляващите употребяват необятно смъртното наказване против хора, участващи в антиправителствените митинги, които избухнаха в Иран от септември насам. Броят включва четирима души, които съгласно формалните медии са били наказани на гибел в неделя по обвиняване, че са работили с израелската разследваща работа. Правозащитната група съобщи, че те са били екзекутирани в пандиза Раджай Шахр в Карадж край Техеран - прочут още като Гохардашт - единствено седем месеца след ареста.

" Тези лица са наказани на гибел без надлежна процедура или обективен развой зад затворените порти на Революционния съд ", съобщи в изказване шефът на IHR Махмуд Амири-Могхадам. " Присъдите им нямат никаква правна годност. Тези изтезания имат за цел да основат боязън в обществото и да отклонят публичното внимание от неуспехите на разузнаването на Ислямската република ", добави той.

Друг от неотдавна обесените е жена, екзекутирана в събота в Дастгерд, Централен Иран, упрекната в убийството на свекъра си.

Групи за отбрана на правата показват паника от броя на екзекутираните дами в Иран, постоянно по обвинявания в ликвидиране на сътрудници или родственици в непозволени връзки.

IHR съобщи, че броят на екзекутираните през тази година към този момент е най-високият за последните пет години.

По нейни данни през 2021 година са били екзекутирани минимум 333 души, което е с 25% повече спрямо 267 през 2020 година

Междувременно Амнести Интернешънъл дефинира броя на записаните изтезания в Иран през предходната година на 314 - повече, в сравнение с във всяка друга страна по света, като в същото време отбелязва, че такива данни не са налични за Китай, където съгласно нея годишните изтезания доближават хиляди.

Шестима души към този момент са наказани на гибел поради митингите в Иран в границите на " показни процеси без достъп до юристи и обективен развой ".

В отчета се споделя, че понастоящем 26 души, в това число трима малолетни, са изправени пред обвинявания, които могат да ги доведат до обесване.

Властите разказват обвинените като бунтовници, които са нападнали силите за сигурност и публични здания, само че събитията по делата се оспорват от деятелите. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР