Досега исторически цялата верига на доставки за гориво, части и

...
Досега исторически цялата верига на доставки за гориво, части и
Коментари Харесай

Експерт: Гориво за АЕЦ Козлодуй има за няколко години, по-сложно е с резервните части

Досега исторически цялата верига на доставки за гориво, елементи и инженерни услуги е била с Русия. Поне до момента Росатом и неговите подразделения се явяват правилни реализатори по договорите, които са подписани. Дейностите по диверсификация на гориво са почнали още през 2019 година, тъй че се чака 2024 година единият реактор да премине на създадено от различен снабдител гориво - " Уестингхаус ". Това съобщи в " Денят стартира " проф. Георги Касчиев - нуклеарен физик и специалист по нуклеарна сигурност.

В склада на централата има гориво за няколко години напред, сподели още Касчиев. Няма никакъв риск да спре работата на реакторите на АЕЦ " Козлодуй " заради липса на гориво, добави той.

По-сложен е въпросът с доставката на аварийни елементи, подчертава проф. Касчиев.

" Преди към месец имахме заседание с управлението на АЕЦ " Козлодуй ", на което бяха разисквани нещата след началото на тази война и имайки поради какви проблеми слага тя, се стигна до извода, че би трябвало да се изяснят опциите за доставка на аварийни елементи от други страни, преди всичко от Чехия. Преди към 2 седмици делегация от централата беше на посещаване в " Шкода ". Нещата наподобяват обнадеждаващи ", сподели проф. Касчиев.

По думите му за ремонта на Пети блок на АЕЦ " Козлодуй ", който ще стартира след 2 седмици, всичко е доставено.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР