Дори сред 4,9-те милиарда потребители на интернет голяма част използват

...
Дори сред 4,9-те милиарда потребители на интернет голяма част използват
Коментари Харесай


Дори сред 4,9-те милиарда „потребители на


Дори измежду 4,9-те милиарда „ консуматори на интернет ” огромна част употребяват мрежата много рядко
(снимка: CC0 Public Domain)

Приблизително 37% от международното население, т.е. към 2,9 милиарда души, към момента в никакъв случай не са употребявали интернет. Това стана ясно от нови данни на Международния съюз по телекомуникации (ITU) и профилираната организация на Организация на обединените нации за осведомителни и информационни технологии (ИКТ).

Може да се чака, че ИКТ браншът ще направи всичко по силите си да „ интернетизира ” тези 2,9 милиарда души, с цел да им предложи разнородни е-услуги. В тази посока ще са ориентирани напъните за създаване на ново потомство информационни мрежи, за лъчение на интернет сигнал и доста нови софтуерни приложения.
още по темата
От всички 2,9 милиарда души, които към момента офлайн, към 96 % живеят в разрастващите се страни. Дори измежду 4,9-те милиарда, считани за „ консуматори на интернет ”, огромна част в действителност употребяват световната мрежа много рядко.

„ Макар че съвсем две трети от международното население е онлайн, има още доста неща, които би трябвало да се създадат, с цел да свържем всички към интернет ”, сподели генералният секретар на ITU Хоулин Джао. „ ITU ще работи с всички страни, с цел да се увери, че са налице нужните градивни съставни елементи за свързването на останалите 2,9 милиарда. Решени сме да подсигуряваме, че никой няма да бъде зарязан ”.

Бумът на пандемията е довел до скок в броя на хората, които употребяват интернет. Мерките, подхванати по време на пандемията – заключването по домовете, потребността от достъп до вести,, здравни съвещания и онлайн банкиране – са съдействали за „ повишение на свързаността ”: почти 782 милиона души са се присъединили към мрежата по отношение на 2019 година Това съставлява нарастване от 17 %.

Бедните – без интернет

В най-слабо развитите страни е налице най-голяма „ бездна ” откъм съгласуваност, уточни Дорийн Богдан-Мартин, шеф на Бюрото за развиване на телекомуникациите на ITU. В бедните страни съвсем три четвърти от хората в никакъв случай не са се свързвали с интернет.

Много от тези „ цифрово изключени ” хора мъчно биха могли да трансформират обстановката поради локалните провокации: беднотия, неначетеност, стеснен достъп до електрическа енергия и липса на и информираност.

Мъжете повече са онлайн

Сред основните трендове, откроени в статистиката, е преобладаващият дял на мъжете измежду интернет потребителите по света. В международен мащаб приблизително 62% от мъжете употребяват интернет – спрямо 57% от дамите.

В най-слабо развитите страни 31% от мъжете са консуматори на интернет – спрямо едвам 19% от дамите. В разрастващите се страни картината е сходна: 38% от мъжете употребяват Мрежата, спрямо 27% от дамите.

Разделението сред половете остава изключително изразено в Африка. Там 35% от мъжете употребяват интернет, а измежду дамите делът е 24%. По-високо, само че непропорционално, е потреблението и в арабските страни: 68% от мъжете по отношение на 56% от дамите.

Градовете са най-„ интернетизирани ”

Както може да се чака, разликата сред градските и селските региони остава главно предизвикателство за.

В международен мащаб хората в градските региони са два пъти по-склонни да употребяват интернет, в сравнение с тези в селските региони (76% градски спрямо 39% селски райони).

В разрастващите се страни обаче жителите в градските региони е два пъти по-вероятно да употребяват интернет (72%), в сравнение с хората в селските области (34%).

Възрастова разлика

Както може да се чака, огромни другия в потреблението на интернет има и от позиция на възрастовите групи. Средно 71% от международното население на възраст 15-24 години употребява Мрежата. За останалите възрастови групи междинното ниво е 57%.

В най-слабо развитите райони 34% от младежите употребяват интернет, спрямо едвам 22% от останалата част от популацията.

Технологии за „ интернетизиране ” на целия свят

Статистиките на ITU подсказват и какви най-вероятно ще са стъпките за обезпечаване на интернет достъп за всички, които сега нямат подобен.

Изграждането на информационни мрежи и привличането на повече консуматори ще продължи с ускорени темпове. Макар че 95% от хората по света теоретично могат да имат достъп до 3G или 4G мобилна широколентова мрежа, милиарди от тях не употребяват мобилни данни,.

Може да се чака, че от позиция на мрежите ще се работи за обезпечаване на по-голямо покритие на съществуващите мрежи, надграждане към новото, пето потомство информационни инфраструктури, а за какво не и укрепване на новите сателитни мрежи, каквито сега се построяват от няколко компании по света.

Достъпността на устройствата и услугите ще е друга фокусна точка. Сфера на спомагателни старания ще е построяването на така наречен „ цифрови умения ”, както и обезпечаването на задоволително наличие на локални езици.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР