Дори и начинаещите в кухнята хора могат с лекота да

...
Дори и начинаещите в кухнята хора могат с лекота да
Коментари Харесай

Направо се топи в устата, толкова е пухкава и мека. Това е най-вкусната кашкавалена пита, която съм яла

Дори и начинаещите в кухнята хора могат с лекост да създадат такава кашкавалена пита и да зарадват фамилиите си. Готовата пита е мека, вкусна и доста се харесва. За да си омесите и вие такава кашкавалена пита, ще имате потребност от 1 кг и 200 грама брашно, 3 яйца, 4 лъжички олио, към 200 грама хладка водичка, една дребна лъжичка захар и още толкоз сол, едно пакетче квас, към 300 грама кашкавал, 1/2 пакетче масло. Първо би трябвало да замесим приблизително меко тесто. За тази цел използваме всички артикули като се изключи единия жълтък, кашкавала и маслото. Оставяме тестото да си “почине ” към 30-ина минути. После го разделяме на четири идентични топки.

Сега всяка една топка я разделяме на три. Разточваме ги на кори – би трябвало да са огромни колкото елементарна паница за хранене. След като първата кора е подготвена, намазваме от горната страна с масло и поръсваме с малко настърган кашкавал. Върху тази кора слагаме идната кора и повтаряваме същото с маслото и кашкавала. Ред е на третата кора. Навиваме всичко на руло и с изострен нож го разделяме на равни части. После подреждаме тези части в тава. Отгоре ги намазваме с малко жълтък и масло. Печем в умерена фурна, а малко преди да я извадим, по избор я поръсваме с малко кашкавал. Печем още малко. Вадим я, оставяме я да изстине и я сервираме.
Инфо: БЛИЦ

А ето и по какъв начин да си извършите кашкавалки – пухкави, меки и доста вкусни
Кашкавалки е правила съвсем всяка мама изключително, в случай че фамилията обича тестени закуски. Напоследък по-рядко подготвям тестени неща поради понижения състав на фамилията, само че тези кашкавалки си заслужават да си поиграете с тестото.
Много са пухкави, на конци като козунак, ароматни и с една дума – чудесна закуска, която може да приготвите и детето да си носи в учебно заведение.
Като всяко тесто, това за кашкавалките желае време да втаса, да се оформи и да втаса повторно, тъй че не може да се каже, че те са в категорията на бързите закуски. Въпреки това, неделите са идеалните дни за подготвяне на всякакви тестени вкусотии, тъй че сложете си ги в проекта за някой идващ неделен ден.

Продукти за изработката им:
500 година брашно + още към 50 година за доомесване
7 година суха квас (20 година квас от кубче)
1 с. л. захар
1 с. л. сол
2 яйца (единият жълтък се оставя за намазване)
200 мл. прясно мляко
80 мл. олио
50 година разтопено масло за намазване
200 година настърган кашкавал (по предпочитание може да смесите сирене и кашкавал)
шарена сол за поръсване
1 ч. л. кисело мляко

Приготвянето на кашкавалки:

Маята се разтваря в затопленото, само че негорещо мляко дружно със захарта и се изчаква за малко да се задейства.
В купа се пресява брашното, прибавят се солта, яйцата (без единия жълтък), олиото и млякото с маята. Омесва се безпрепятствено тесто, покрива се и се оставя да втаса на топло, до момента в който удвои размера си.
Втасалото тесто се разделя на две топки и от всяка се разточва правоъгълна кора с дебелина към 0,5 см, която се намазва с разтопеното масло и се поръсва с настъргания кашкавал, а по избор и с шарена сол. Оставете си мъничко от кашкавала с цел да поръсите върху кашкавалките преди печене.

Тестото се завива на руло и се реже на охлювчета с величина към 2,5-3 см. Охлювчетата се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат за 35-45 минути.

Жълтъкът се смесва с киселото мляко и кашкавалките се намазват, а от горната страна се наръсват с останалия кашкавал. Пекат се в авансово загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. За към 20 минути кашкавалките получават златист тен. Покрийте ги с лист алуминиево фолио с цел да не се препичат от горната страна, а да останат златисти. Наблюдавайте ги, тъй като във вашата фурна може да се изпекат и за 35-40 минути.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР