Дори и да не бъде постигнат консенсус между страните в

...
Дори и да не бъде постигнат консенсус между страните в
Коментари Харесай

Михаил Крутихин: За Русия загубата на европейския пазар е катастрофа!

" Дори и да не бъде реализиран консенсус сред страните в Европейския съюз за въвеждане на ембарго върху доставките на съветски нефт, износът ще намалее доста. Според оценки на съветски специалисти, в това число от министерството на финансите, добивът тази година ще намалее със 17 %. Според мен може дори още повече да падне ".

Това сподели в изявление за БНР съветският енергиен специалист и експерт по нефтените пазари Михаил Крутихин.

Според него Европейският съюз може да се откаже напълно от съветския газ не по-рано от 2025 година

На въпрос какъв брой ще коства на европейските данъкоплатци отводът от съветския газ, Крутихин отговори:

„ В момента има задоволително полутечен газ на международния пазар. Няма огромен недостиг, само че има конкуренция сред Пасифика - Азия и Атлантика, където Европа е главният консуматор. За да се притегли полутечен газ от Азия в Европа, би трябвало да се заплаща по-висока цена. През април цената в азиатския район беше към 29 $ за 1 милион английски топлинни единици. А в Европа, с цел да се пребори конкуренцията - 32 $. Т.е., европейците са принудени да заплащат повече, с цел да вземат газ от азиатците. Мисля, че това ще продължава. “

Според него въпреки тези решения постоянно да са подложени на критика, в някои страни като Германия към този момент са се подготвили да спрат производството в някои значими браншове като черна металугия, химическа индустрия, произвеждане на строителни материали, където се употребява доста газ. Съответно това ще докара до спад на производството и ще се наложи да се вършат жертви.

„ От друга страна, какво ще стане, в случай че Европа не се откаже от съветския газ? От 2005 година Европа неведнъж се убеждаваше, че газовите доставки са политически инструмент на Русия. Налага се да направиш съществени жертви, с цел да се освободиш от зависимостта от политическия си съперник “, сподели специалистът.

Попитан какво ще значи загубата на европейския пазар за Русия, Крутихин отговори:

„ Прогнозите са неприятни. Русия добива сега 524 милиона тона нефт годишно. В резултат на глобите тя може да загуби до 100 милиона. Това са 2 милиона барела на денонощие. Много огромен удар по Русия! Руските икономисти пресметнаха какъв брой може да загуби федералният бюджет. Продажбите на газ също ще намалеят. Ако съберем загубите от петрола и от газа, тогава федералният бюджет може да загуби 25 % от приходите си. Това е злополука! “

Според него поръчките на Владимир Путин, че петролните и газовите доставки ще се пренасочат на юг и изток, не са съществени.

„ Къде на юг? В Персийския залив? Да се конкурираме със Саудитска Арабия и с нейните другари в Залива? Индия към този момент разгласи, че е съгласна да купува съветски нефт за не повече от 70 $ за барел. В момента цената е 108 $. Миналата година в Китай бяха доставени 83 милиона тона нефт. Всички вероятни направления бяха употребявани. Това са петролопроводът от Източен Сибир до Тихия океан с разклонението към Китай, тихоокеанските пристанища и 10 милиона тона през територията на Казахстан. Няма опция за пренасочване на спомагателни количества от Европа към Китай “, бе безапелационен специалистът.

Помолен да разяснява кой е губещият от разрива сред Русия и Европа Крутихин разяснява:

„ Губи Русия, тъй като Путин унищожава със страшна мощ освен украинската, само че и съветската стопанска система. За прочут интервал от време Европа също губи, само че мисля, че тя ще завоюва в дълготрайна вероятност. Може да бъде интензивен преходът към зелена сила и към различни източници. Откриват се положителни вероятности за енергийната успеваемост. В дълготрайна вероятност печелят развитите страни с развити и конкурентоспособни стопански системи. Мисля, че американската стопанска система, която си има свои проблеми, също в края на краищата може да завоюва. “
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР