Дори гангстерите, начело на престъпни групи трудно, могат да съберат

...
Дори гангстерите, начело на престъпни групи трудно, могат да съберат
Коментари Харесай

Тръмп и неговите 91 обвинения. Дори гангстерите, начело на престъ...

Дори гангстерите, отпред на незаконни групи мъчно, могат да съберат толкоз обвинявания против себе си - Доналд Тръмп сега е упрекнат в общо 91 закононарушения, които ще се преглеждат в няколко каузи.

Бившият президент на Съединени американски щати към този момент загуби три цивилен производства, в това число искове за компенсации в размер на милиони. Въпреки това Доналд Тръмп се пробва с всички сили да стане още веднъж президент. Адвокатите му употребяват юридически хватки, с цел да отсрочват един след различен правосъдните процеси. Ще успее ли Тръмп да се избави, с цел да заеме още веднъж президентския пост - и вероятно да получи имунитет?

 

Щурмът на Капитолия

 

Най-сериозното обвиняване против Доналд Тръмп е от съд във Вашингтон. Тръмп е упрекнати в четири федерални закононарушения от специфичния прокурор Джак Смит. Фокусът е върху щурма на Капитолия от 6 януари 2021 година, когато навалица от поддръжници на Тръмп се опита да спре промяната на държавното управление. Наред с други неща, има обвинявания в скрит план, интервенция в изборите и подстрекателство към протест. Ако бъде наказан, 77-годишният Тръмп може да получи десетки години затвор.

 

Процесът беше плануван за 18 март, само че делото беше отнесено към Върховния съд. Той би трябвало да обясни доколко Тръмп въобще може да бъде измамен под отговорност заради имунитета му като президент на Съединени американски щати по това време.

 

Дали Върховният съд ще се произнесе в ущърб на Тръмп е нестабилно. По време на първия си президентски мандат той съумя да попълни три от деветте съдийски места, назначавани пожизнено, като по този метод циментира консервативното болшинство в състава за години напред. А даже и Върховният съд да допусне правосъден развой, малко евентуално е той да се организира толкоз покрай президентските избори, защото това може да се пояснява и като въздействие върху изборите.

 
Намеса в изборите в Джорджия

 

Тръмп е упрекнат и в интервенция върху изборите в щата Джорджия. В извънредно околните резултати от президентски избори през 2020 година след първото броене на гласовете му липсваха единствено 12 000 гласа, с цел да завоюва щата. В телефонен диалог директно след изборите, аудиозапис от който беше оповестен по-късно, Тръмп оказва напън върху служителя на изборната комисия в Джорджия да " откри " тези гласове. Тръмп и още 18 обвинени са упрекнати в окръжния съд на окръг Фултън в опит за подправяне на изборите през 2020 година По това дело той също е застрашен от дълга присъда затвор.

Очаква се процесът да стартира през август, само че не е несъмнено дали това ще се реализира. Адвокатите на Тръмп по делото сега водят правосъдна борба, с цел да бъде отстранена прокурорката по случая и към момента не е ясно до какво ще докара това.

 

Секретните документи в Мар-а-Лаго

 

През август 2022 година полицията във Флорида откри свръхсекретни документи в имението на Тръмп " Мар-а-Лаго ", за които се твърди, че съдържат информация за нуклеарни оръжия и военни проекти за изключителни обстановки. Според американското законодателство е нелегално такава сензитивна информация да се изнася от държавните здания.

Обвинителният акт обаче се концентрира главно върху обвиняването, че Тръмп е отказал да върне тези документи на държавното управление макар многократните претенции. Той е упрекнат и във възпрепятстване на следствието. Например твърди се, че Тръмп се е опитал посредством лоялни към него чиновници да направи по този начин, че да изчезнат записи от камери за наблюдаване, които биха могли да го уличат.

 

Засега процесът е плануван за 20 май. Въпреки това виновният арбитър Айлин Канън изрази подозрения дали тази дата ще бъде спазена. Самата Канън е спорна. Тя е назначена в Окръжния съд на Съединени американски щати за Южна Флорида от самия Тръмп през 2020 година и е отсъдила в интерес на някогашния президент по няколко следващи процедурни въпроса. Адвокатите на Тръмп, въпреки това, желаят да предотвратят напълно производството и - за следващ път - се базират на неговия длъжностен имунитет. Изходът на производството е неразбираем.

Пари за безмълвие

 

Твърди се, че Доналд Тръмп си е купил със 130 000 $ мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс, с цел да не твърди повече, че е имала полова връзка с него. Незаконно е не самото заплащане, а методът, по който Тръмп е осчетоводил парите.

Бившият президент е упрекнат във подправяне на документи. Обвинен е също, че е желал да усъвършенства възможностите си за продобиване на изборите през 2016 година, като нелегално е прикрил евентуален скандал.

 

Делото трябваше да бъде прегледано идната седмица. Сега обаче се появиха десетки хиляди спомагателни страници с доказателства. Началото на процеса беше отсрочено с 30 дни, с цел да може те да бъдат прегледани. Адвокатите на Тръмп приканват за чуване, с цел да се обясни за какво е лишило толкоз доста време да се показват документите. Те желаят също по този начин делото да бъде напълно прекъснато.

 

Над половин милиард $ в санкции

 

Доналд Тръмп към този момент е изгубил три цивилен каузи. Единият развой в щата Ню Йорк е за икономическа машинация и приемане на преференциални заеми. На 16 февруари Тръмп беше наказан да заплати санкция в размер на повече от 450 милиона $.

Той би трябвало да заплати още 90 милиона $ обезщетение на американската авторка E. Джийн Карол, против която губи два пъти в съда. Тя го беше обвинила в обезчестяване и също по този начин упрекна Тръмп, че е унищожил репутацията ѝ, като я е обвинил, че е лъжкиня. Последната дума обаче към момента не е казана: Тръмп към този момент разгласи желанието си да апелира всички тези производства.

 

Томас Лачан,. Заглавието е на редакциятан а ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР