Дори да не сте вегани, ще се изкушите да опитате

...
Дори да не сте вегани, ще се изкушите да опитате
Коментари Харесай

Веган баница с леща и тиквички

Дори да не сте вегани, ще се изкушите да опитате тази баница с леща и тиквички, неповторима е

Необходими Продукти

● кори за баница -   1 пакет/400 гр
● шарлан - за намазване
● тиквички - 1 бр. зелена
● леща - 1 ч.ч. кафява
● бяла ряпа - 4 см корен (с диаметър 4 см)
● лук - 1/2 главичка
● карфиол - 1 - 2 шепи начупен
● праз - 1/2 филиз
● чушки - 1 бр. зелена
● чесън - 1 скилидка
● магданоз - 1/3 връзка
● хималайска сол -   1 и 1/2 ч.л.
● черен пипер - 1/3 ч.л.
● кимион - 1/2 ч.л.
● червен пипер -   1 ч.л. равна
● кориандър - 1 щипка (смлени семена)
● джоджен - 1 ч.л. равна (сушен и стрит)
● вода - към 2 ч.ч. (за лещата)
● сода - 1/2 ч.л.

Начин на подготвяне

Сипваме кафявата леща (предварително измита) във врящата вода и след нея прибавяме содата, с цел да се свари по-бързо. Не слагаме сол, тъй като това ще забави процесът на сваряване.

През това време приготвяме зеленчуците. Обелваме бялата ряпа и я настъргваме, карфиола начупваме на дребни късчета, а лука, зелените чушки, праза, чесъна и магданоза - нарязваме на ситно.

Щом лещата омекне задоволително, прецеждаме непотребната вода. Към нея прибавяме суровите нарязани зеленчуци и разбъркваме дружно с подправките:  черен млян пипер, хималайска сол, кориандър (от смлени семена, а не листа), кимион (смлян), червен пипер (не лют), джоджен (сушен и ситно стрит) и разбъркваме.

В обособен съд сипваме обелената и нарязана на ситни кубченца тиквичка.  Намазваме правоъгълната дълбока тавичка с шарлан и започваме да редим баницата. Разделяме както плънката, по този начин и тиквичката на 6 елементи, при положение, че корите са 14 бр. Рехаво нагъваме първата кора и покриваме дъното на тавата с нея.

Поръсваме с малко шарлан и към шепа кубченца тиквички. Отгоре слагаме още една леко нагъната кора и върху нея поръсваме с зеленчуковата плънка с леща. Продължаваме да редуваме - кора/шарлан + тиквички /кора/ плънка. И по този начин до момента в който приключим с две кори сред които има единствено малко посипан шарлан.

Намазваме и самата баница от горната страна с шарлан и печем за към 25 минути на 180 градуса. Щом я извадим от фурната, я покриваме с найлон и забрадка, с цел да омекне. След малко нарязваме на части и сервираме още топла.

Чудесна и забавна веган баница с леща и тиквички!

Чудно Вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР