„Доплащането за медицински изделия означава заплаха за живота и здравето

...
„Доплащането за медицински изделия означава заплаха за живота и здравето
Коментари Харесай

Пациенти против доплащането за медицински изделия


„ Доплащането за медицински произведения значи опасност за живота и здравето за пациента. В момента имаме извънредно доста сигнали от разтревожени пациенти, които не могат даже да отидат до огромния град, не могат даже да си купят билет за междуградския превоз, камо ли да отидат в университетската болница... “. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR Пенка Георгиева, ръководител на пациентски организации „ Заедно с теб “, във връзка новия реимбурсен лист на медицинските произведения на Националната здравноосигурителна сподели. Тя и доктор Дечо Дечев, шеф на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, гостуваха в студиото на „ България заран “, с цел да разясняват дали доплащането на медицински произведения крие риск за пациентите.

„ Спасяването на човешкия живот в действителност зависи от тези медицински произведения. Когато е по-малка сумата, тя отново е непостижима за пациентите и изделията стартират да се бавят с месец-два. През това време здравето им се поврежда и по-късно следствията за тях и околните им са жестоки “, продължи тя. И посочи, че по този метод се усилват и обществените средства, тъй като хората влизат в болница.

„ Основна задача на всеки един фонд, който заплаща действия или произведения, е точно да намалява цените. Второто нещо, с цел да се появят тези ниски цени, значи, че е имало участник в състезанието, извършен от касата, който ги е оповестил. Това, което не знаем, е кой е този участник “, сподели от своя страна доктор Дечо Дечев. Той бе безапелационен, че намаляването на цените би трябвало да стане по метод, който да не ощетява пациентите. „ Трябва да се обезпечи връзка сред цените, които е постигнала Националната каса, и тези, които ще се реализиран за провеждането на публичните поръчки във всяка една болница “, разясни медикът. По думите му, належащо е основаването на надзорен механизъм, който да подсигурява качеството на медицинските произведения. Защото, в случай че цената им падне, на пазара ще дойдат нови, които ще бъдат по-некачествени.

Свързани публикации.. Оттеглят измененията в ТЕЛК 0 Над 1 800 души в Пирогов по празниците 0 Майчин дом с безвъзмездни прегледи през април 0

Все още пациентите не са усетили казуса, защото въпросът с медицинските произведения е от няколко дни. Но той непроменяемо ще докара до напрежение измежду тях, счита Георгиева.

Вижте още от диалога във видеото:

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР