Доплащането е факт в почти всички здравни системи в Европа.

...
Доплащането е факт в почти всички здравни системи в Европа.
Коментари Харесай

Бурен дебат за здравеопазването между кандидатите за парламента

„ Доплащането е реалност в съвсем всички здравни системи в Европа. За страдание, в България имаме извънредно висок % на доплащане както във връзка с медицинските произведения, по този начин и на редица услуги, които се дават в лечебните заведения. “

Това съобщи претендентът за народен представител от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов в предизборния спор по bTV на тематика „ Здравеопазване “. Той взе участие в диспута дружно с доцент Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “-„ Демократична България “, проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия и доктор Веселин Балкански от „ Български напредък “. Думите му пък бяха отговор на въпрос на водещия за какво откакто цената на пазара на здравни услуги у нас е 12 милиарда лева, половината от него се заплаща от джоба на пациента и по какъв начин ще се промени това.

„ В нашата стратегия сме заложили методика, в която това доплащане да бъде понижено, най-много във връзка с медицинските произведения и на медикаментите с по-висок % на реимбурсиране “, сподели проф. Ангелов.

Доц. Тонев обаче беше безапелационен, че от ГЕРБ още веднъж оферират стратегия, която да поправя недъзи, насъбрани през последните 12 години, когато те са управлявали. „ Поправената система доста припомня на една закърпена автомагистрала, която е една от емблемите на дългогодишното ръководство на ГЕРБ. Истината е, че опазването на здравето би могло да бъде кърпено още 10 години и след 10 години отново ще водим същия спор. Имаме потребност да сложим проблемите почтено на масата, да признаем свои неточности от предишното, да признаем, че сме оставили една система на пауза повече от 10 години, да реформираме, да сложим персоналните лекари там, където би трябвало да бъдат, да сложим доплащането на произведения и медикаменти в процентните взаимоотношения, каквито са за Европа, и чак тогава можем да си позволим да имаме една европейска здравна система “, сподели той.

Според проф. Георги Михайлов неговата партия предлага фундаментални промени в лекарствената политика, с цел да се избегне забележителното доплащане. „ Огромна част от тези близо 50%, което доплаща българинът за опазване на здравето, е точно за медикаменти – най-много от пенсионерите и за децата. Конкретното ни предложение е за безвъзмездни медикаменти за децата до 14 година Като педиатър изпитвам една огромна горест, че във времето, когато бях млад експерт, детският контингент беше 2 млн. деца, в този момент е под 1 млн. Ако не се погрижим за своето бъдеще, нещата стават доста тежки. Второто ни съответно предложение е по отношение на достъпността до здравна помощ, т.е. ние би трябвало да променим болничния запас. Третото ни предложение е да се промени генерално отношението към детското и майчино опазване на здравето и с изключение на да приказваме за бъдеща Национална детска болница, тя би трябвало да стартира и да се строи “, сподели проф. Михайлов. 

Той подсети, че в системата има тежък кадрови проблем, към който политиците би трябвало да се извърнат с лице и да го решат.

„ Когато приказваме за финансиране на дейностите в опазването на здравето, има два момента – единият е по какъв начин се изразходват средствата и какъв е контролът върху това, вторият – от кое място се събират средства за опазване на здравето, какъв е техният размер и има ли опция за в допълнение финансиране “, разяснява доктор Балкански от „ Български напредък “.

Според него е нужна смяна във финансирането и това не е толкоз мъчно, тъй като е нужна единствено воля – да вземем за пример 1 млн. души, които в този момент не се обезпечават, да бъдат принудени да го създадат посредством въвеждане на персонална електронна здравна карта, без която няма да имат достъп до здравната система. „ Държавата би трябвало да усили и заплащането на здравната вноска за хората, обезпечавани от нея, от 4% на 8% “, сподели още доктор Балкански.

„ Достъпността до опазване на здравето е нарушена. Необходима ни е нова Здравна карта. Всеки един жител, без значение къде живее, да има достъп до най-хубавите медицински услуги “, сподели доцент Тонев.

Проф. Михайлов пък беше безапелационен, че би трябвало да се сътвори национална система, която да регламентира заплащането на лекарите и сестрите.

Според проф. Ангелов пък би трябвало да се сътвори тристълбово финансиране във всички регионални и общински лечебни заведения – от Здравната каса, страната и общината.

Кандидатите за депутати не реализираха консенсус за това кой е отговорен за настоящето положение на здравната система и дебатът мина във взаимни обвинявания за незавършените планове в опазването на здравето. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР