Допълнителни анализи, изготвени за България и подкрепа за реформиране на

...
Допълнителни анализи, изготвени за България и подкрепа за реформиране на
Коментари Харесай

МОН и PISA впрягат сили за повишаване на резултатите на българските ученици

Допълнителни разбори, направени за България и поддръжка за реформиране на оценяването в просветителната ни система. Това бе контрактувано по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с Андреас Шлайхер, шеф на дирекция „ Образование и умения “ и началник на Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA) на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Разговорът е по самодейност на Галин Цоков заради продължаващите ниски резултати на българските възпитаници на интернационалните сравнителни изследвания PISA. “Стартирали сме серия от промени и задачата ни е да сложим основата за цялостна смяна на метода на оценяване на знанията на учениците – от наизустяване на познания към образуване на умения и компетентности “, изясни проф. Цоков.

По думите му PISA е интернационално проучване, постигнало най-вече в процеса на оценка на базисни умения и насъбраният опит би бил значим за промените, които предстоят.

„ Притеснени сме и от продължаващите ниски резултати на учениците ни в последните проучвания на PISA през 2018 година и желаеме да сложим основата на същинска смяна, която да ни оттласне от дъното на интернационалната ранглиста “, изясни още българският министър.

България е в обстановка, в която единствено може да усъвършенства резултатите си , уточни Андреас Шлайхер. Според него в по-лоша обстановка са страни, които регистрират сериозен спад в данните в интернационалното проучване. България демонстрира резистентност, която може да се преглежда и като основа за надграждане на резултатите ѝ, изясни още ръководителят на PISA.

Той се ангажира, че неговият екип ще подкрепи българското Министерство на образованието и науката в правенето на сходни проби за учебните заведения в страната, както и с методическа помощ за смяна на модела на преподаване. Андреас Шлайхер одобри и поканата на проф. Галин Цоков за отдалечено присъединяване във Форум за дигитализацията в българското обучение, който ще се организира през първата половина на декември.

Двамата се договориха и за образуване на взаимно събитие с Организацията за икономическо сътрудничество и раз , отдадено на смяната в актуалното учебно обучение, което да се организира в България през февруари и в което ще вземе присъединяване ръководителят на PISA програмата.

Срещата сред двамата се организира във Финландия в границите на конгрес за обзор на настоящите просветителни политики, проведен от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР