Донякъде е късмет, че България, която не е тренирала добре

...
Донякъде е късмет, че България, която не е тренирала добре
Коментари Харесай

Експерти: Газът няма цвят и мириса, а има цена

Донякъде е шанс, че България, която не е упражнявала добре своите благоприятни условия да играе на пазара на газа, е малко рисково в този момент да скача на дълбокото и да стартира да ги развива. Това съобщи някогашният министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков пред БиТиВи.

Ситуацията, която провокира рецесията, породи в миг, в който България си имаше контракт с " Газпром ". Логически, в случай че някои от Европа играе по разпоредбите на " Газпром ", тогава не би трябвало нас да ни тормози, тъй като ще има задоволителен входен потенциал на газ, уточни Трайков. Според него е трябвало да се работи бързо и изобретателно, с проучване на варианти за различни снабдители на газ.

Явор Куюмджиев съобщи, че " Булгаргаз " незабавно трябвало да стартират да търсят различни снабдители на газ, още даже преди да стартира войната в Украйна. Диверсификация не значи отвод от доставки на газ, а да се реализира най-хубавата цена, посочи той. Ако си изпълнявахме контракта с изискванията на " Газпром ", които го трансформираха, щяхме да си получаваме газа от съветската компания. Дори прословутите 7 танкера да дойдат, отново зимното ползване няма да бъде обезпечено, посочи Куюмджиев.

" Газът няма цвят и аромат, а има цена, без значение от кое място идва ", акцентира той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР