Донският сфинкс е от породите със странна външност, определяни често

...
Донският сфинкс е от породите със странна външност, определяни често
Коментари Харесай

Заболявания при донски сфинкс

Донският сфинкс е от породите със странна осанка, определяни постоянно с епитет извънземни. Очакванията са, че такова животно ще бъде прекомерно уязвимо здравословно, само че това не дава отговор изцяло на истината. Тези котки без четина са с много добър здравословен статус. Ако се инфектират, те оздравяват елементарно, защото имат добър имунитет.

В някаква степен това зависи от прекомерно високата им телесна температура. Докато са хранени от майка си, дребните котенца също получават субстанции, засилващи имунитета им.

Подрастващите човеци са по-податливи на респираторни инфекции, само че в случай че бъдат имунизирани в точния момент, казусът отпада.

Всички знаят, че донският сфинкс няма мигли и поради това очните инфекции при него са с по-голяма периодичност. Нужно е постоянно да се поставят грижи за разчистване на очите. Вродената инверсия на клепачите е друга здравна заплаха, за която би трябвало да се следи при котката сфинкс.

Поради обстоятелството, че тези котки са лишени от четина, а кожата им отделя доста себум, те постоянно страдат от кожни инфекции. Много постоянно са наранени от акне, изключително през пубертета. Трябва да се пазят и от слънцето поради вероятни изгаряния.

От наследствените болести донският сфинкс е преследван по-често от миопатия. Това е невромускулно заболяване с продължителен и напредващ темперамент.

 заболявания при донски сфинкс Снимка: pickapaw

Хипертрофичната кардиомиопатия е друга заплаха от унаследен темперамент. Заболяването съставлява асиметрично задебеляване на стените на вентрикулата.

С генетичен темперамент е и обструкцията на дихателните пътища, което постоянно води до гибел при тази порода. Котките не могат да преглъщат храната и умират бързо. Болестта се провокира от рецесивни гени, по тази причина на процедура няма лекуване за нея и медицината мъчно се опълчва на болестта.

Дерматитите, васкулитите, гъбичните инфекции са измежду срещаните от време на време здравословни проблеми при донския сфинкс. Причината е неналичието на четина, създаваща условия незащитената кожа да се инфектира по-лесно. Профилактиката се състои главно в предотвратяване на котето от нездравословни външни въздействия - температури, нечиста околна среда и други.

Трябва да се има поради, че при здравето на донския сфинкс съществува разбиране хигиенично заболяване. Това са недостатъци, които са вродени - на очната ябълка, на скелета. Причините са инфекции по време на бременността или неточности при кръстосването. Затова е значимо да се изследва деликатно родословието на котето при избора на домакински любим.

В тази публикация вижте и повече по отношение на храненето на донски сфинкс.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР