Дончев: Държавата не намери адекватен механизъм да се справи с

...
Дончев: Държавата не намери адекватен механизъм да се справи с
Коментари Харесай

Дончев: Държавата не намери адекватен механизъм да се справи с гетата

Дончев: Държавата не откри съответен механизъм да се оправи с гетата
Темата за интеграцията на ромите виси във въздуха. За огромна част от българските жители тя се приема като ангажимент единствено и само на елитите заради скверното съмнение, че някой употребява тази общественост като електорален контейнер. Това съобщи по време на присъединяване си в петъчния парламентарен надзор вицепремиерът Томислав Дончев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Томислав Дончев напомни, че през годината по тематиката е говорено доста – обсъждани са тактики, писани са проекти, разработвани са не дребни бюджети и са изхарчени пари, само че въпросът продължава да стои на дневен ред.

„ Положени са старания, само че резултатите са доста разнообразни от това, което чака българското общество. Причините обаче не са на равнище технологии, а на равнище обща политическа кройка на процеса “, счита Дончев. Според него интеграционните политики би трябвало да се основават на няколко опори, а в случай че липсва единствено една от тях, те не може да бъдат устойчиви.

„ На първо място това е образованието. То би решило казуса в дълбочина 10-15-20 години “, безапелационен бе вицепремиерът. Той добави, че в тази сфера страната ни е постигнала положителни резултати, тъй като единствено за една година са върнати над 17 хиляди деца в клас. Втората упора, съгласно Дончев, е опазването на здравето. „ Знаете, че огромна част от ромите имат невисок здравен статус. Семейното обмисляне също е тематика “, изясни вицепремиерът. Той добави, че за третата значима опора е интеграцията на тези хора на пазара на труда, където също се следят позитивни трендове.

„ За мен най-голямата болежка и най-голямата рана е жилищната политика. В годините обратно редица неразумни управници са позволили появяването на гетата. Под гета нямам поради квартали и села с стилен етнически профил. Имам поради събирането на противозаконни постройки “, безапелационен бе Томислав Дончев. Според него в огромна част от случаите повода за неприятния обществен статус и повишените равнища на престъпна интензивност е точно гетото.

„ Ако се родиш в гетото, има огромен късмет да не можеш да го напуснеш, да останеш там. Истината е, че в годините обратно страната не откри съответен механизъм да се оправи с този проблем, въпреки че в Закона за устройство на територията е записано, че всяка противозаконна сграда се унищожава. Не е просто решение, тъй като никой не желае да провокира филантропична злополука, оставяйки десетки хиляди души без дом. Наред с това решаването на казуса не може да се отсрочва безпределно във времето “, счита Томислав Дончев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР