Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия. Това

...
Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия. Това
Коментари Харесай

САЩ се изтеглят от Сирия? - Лоша идея!

Доналд Тръмп разгласи изтеглянето на американските войски от Сирия. Това би била съдбовна крачка. Американският президент оставя района в ръцете на сили, които ще го хвърлят в още по-голям безпорядък, разяснява Керстен Книп.

Каквото и да приказваме за американския президент, с неочакваните си хрумвания той постоянно е в положение да провокира главоблъсканици измежду наблюдаващите. Доналд Тръмп разгласи изтеглянето на американските войски от Сирия няколко дни след назначението на Джон Болтън за консултант по националната сигурност и на Майк Помпео за външен министър. Двама политици, които не са известни като апологети на сдържан външнополитически курс. Тъкмо в противен случай. И двамата се застъпват за твърдо отстояване на националните ползи, също и с военни средства. Как тогава се съчетава тяхното предопределение с концепцията за изтеглянето на американските бойци и военните съветници от Сирия? Няма да сбъркаме, в случай че кажем, че това е по-скоро непринудено скимване и няма да бъде последвано от фактически евакуиране от Сирия. Защото действителното евакуиране на американските войски би било самопризнание, че американската политика не е съдействала доста за решение на спора. Изтеглянето на войските би било и крачка към загуба на геостратегическо въздействие на Америка в района. И това ще излезе доста скъпо на Близкия изток, за разлика от 2003 година, когато въз основата на нагли неистини Съединени американски щати нахлуха в Ирак и въвлякоха в безпорядък страната, а и освен нея.

Отминали благоприятни условия

Разбира се, че Съединени американски щати в никакъв случай не са имали изключително близки връзки с режима на Асад. Желателно за тях е било по-скоро свалянето от власт както на бащата, по този начин и на сина Асад. От една страна, повода се корени в близостта на двамата президенти с най-големия съперник на Съединени американски щати в района - Иран. А от друга, в тяхното враждебно отношение към Израел, който е най-важният американски съдружник в Близкия изток. В продължение на седем години Съединени американски щати на вятъра действаха за свалянето от власт на Асад-младши. Дали не трябваше да работят по-твърдо? Какво щеше да стане, в случай че Съединени американски щати се държаха напълно настрани, както несъмнено можеха да постъпят и другите артисти като Русия, Иран, Турция и Саудитска Арабия? При други условия протестът можеше да поеме по доста разнообразни пътища.

Победителят е Иран

Може да се каже, че изтеглянето на Съединени американски щати в този миг, би определило бъдещето освен на Сирия, само че и на целия район за десетилетия напред. По всяка възможност може да се чака едно дискретно налагано превъзходство на Русия. И едно не толкоз дискретно владичество на Иран в огромни елементи на Сирия, в Ливан, та чак до границите с Израел. "Шиитският полумесец " би станал реалност. И то груба реалност. Твърдият външнополитически курс на моллите в Техеран, както и досегашните им дейности в Сирия демонстрират какъв брой безскрупулно Техеран би прокарал своите ползи в района. Това са стопански, само че на първо място пропагандни ползи. И най-много грубата неприязън на Техеран по отношение на Израел е значим коз в района. Особено когато Израел потушава митингите в линията Газа със смъртоносно принуждение.

Мрачен сюжет

Последицата от американското евакуиране би бил един триумфиращ Иран, който може да докара района до ръба на нова война. В оповестеното от Тръмп евакуиране се прокрадва и признанието, че като се изключи сполучливата битка против терористите от "Ислямска страна ", Съединени американски щати не са постигнали доста във войната в Сирия. Всичко обаче приказва, че изтеглянето на американските войски, ще тласне района в още по-голям безпорядък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР