Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд

...
Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд
Коментари Харесай

Тръмп каза, че според него всеки щат трябва сам да решава дали да забрани абортите

Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския сподели през днешния ден, че съгласно него всеки щат би трябвало независимо да реши дали да наложи възбрана на абортите, съобщи Ройтерс.

Във видеоматериал в обществените мрежи някогашният американски президент сподели, че поддържа абортите в случаи на обезчестяване, блудничество и когато би трябвало да се отбрани животът на майката, и акцентира, че поддържа и опцията за инвитро процедура по оплождане. 

Той не приказва по въпроса за възбрана на национално равнище, ако се върне в Белия дом, само че се чака тематиката да е една от решаващите за гласоподавателите на президентските избори през ноември.

Тръмп съобщи, че е виновен за решението на Върховния съд от 2022 година, с което бе отстранено федералното право на аборт, написа Българска телеграфна агенция.

" Моето мнение е, че в този момент, когато решението, което имаме за аборт, е такова, каквото всички желаеха от правна позиция, щатите ще вземат решение посредством гласоподаване или законодателство, а може би и посредством двете ", сподели Тръмп във видеото си. " И каквото решат, подобен да бъде законът в щата. "

Откакто започва акцията си в края на 2022 година, Тръмп значително заобикаля тематиката за абортите, отбелязва Ройтерс.

Републиканската партия се бори да спре политическите последствия от решението от 2022 година, отменящо знаковото решение на съда от 1973 година по делото " Роу против Уейд ", което стана допустимо с помощта на назначението на трима консервативни съдии в съда от Тръмп, до момента в който беше президент от 2017 до 2021 година

Отмяната провокира отпор от страна на гласоподавателите, за който се счита, че е довел до загуби на републиканците на междинните избори за Конгрес през 2022 година и е тласнал демократите към победи в някои щати предходната година.

Макар че американците са склонни да одобряват рестриктивните мерки върху абортите след първото тримесечие, социологически изследвания също по този начин демонстрират, че доста болшинство избира решението да се взима от пациентката и нейния доктор, а не от държавното управление.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР