Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд

...
Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд
Коментари Харесай

The Washington Post: Неясният мирен план на Тръмп за Украйна хвърля сенки на бойното поле

Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския не е президент на Съединени американски щати, само че неразбираемата политика на претендента за президент на Републиканската партия във връзка с Украйна към този момент се усеща, пише The Washington Post.

Съюзниците на предходния президент, който е изправен пред многочислени правни провокации в хода на акцията си за завръщане в Белия дом, от месеци блокират помощта за Украйна в Конгреса, което основава забележителен дефицит на бойното поле.

Има някои признаци, че тази невъзможност скоро може да завърши. Въпреки това, не е ясно какво ще се случи по-нататък, в случай че Тръмп се върне в Белия дом. Кандидатът е предложил единствено неразбираемо очертание на това по какъв начин би се справил с войната в Украйна, като допуска, че ще упорства и Русия, и Украйна да договарят, и твърди, че за " един ден " може да реализира съглашение за преустановяване на войната. Отговорите му на основни въпроси, като да вземем за пример дали Русия би могла да резервира завзетите от нея територии, остават незнайни, което провокира отпор от страна на украинския президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, който предходната година го прикани да оповести проекта си и " да не губи време ".

Тръмп е по-конкретен във връзка с американската помощ за Украйна, която той разкритикува като " безконечен поток от американски съкровища " към Киев. Докато дебатите в Конгреса за финансирането на Украйна се проточваха предишния месец, Тръмп очерта нова визия за американската външна помощ: Тя би трябвало да бъде заем.

" Може да се вземат назаем при извънредно положителни условия, като да вземем за пример без рента и безкрайно погасяване, само че въпреки всичко това е заем ", написа Тръмп в Truth Social на 10 февруари, като добави, че една страна " в последна сметка забогатява ". Парите ще би трябвало да бъдат върнати " в бъдеще ". Това предложение получи поддръжка от някои по-традиционни републикански специалисти по външна политика, в това число сенатор Линдзи Греъм, който се срещна със Зеленски в Киев в понеделник.


" Информирах го, че поради рецесията на южната граница на Съединените щати и големия ни дълг, концепцията на президента Тръмп за преобразяване на помощта на Съединените щати в безлихвен, опрощаем заем е най-вероятният път напред ", разгласи Греъм.

Унгарският министър-председател, който се срещна на четири очи с Тръмп във Флорида на 8 март, обаче разказа проекта за помощ по друг метод. " Той няма да даде нито цент за войната сред Украйна и Русия и по тази причина войната ще завърши ", съобщи Орбан пред унгарския държавен ефирен канал след срещата им, като добави, че " европейците не са в положение сами да финансират тази война, и " тогава войната ще завърши ".

Тъй като до изборите остават още шест месеца и резултатът от тях към момента е извънредно нерешителен, Тръмп е надалеч от встъпването си в служба. Това обаче не играе съществена роля в американската политическа система. Въпреки че финансирането на Украйна мина през Сената, без поддръжката на Греъм, макар предходната му поддръжка за Украйна, то беше арестувано в Камарата на представителите, където ръководителят на Народното събрание Майк Джонсън отхвърли да го гласоподава.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че болшинството от жителите и забележителен брой републикански гласоподаватели поддържат помощта за Украйна. Широко публикувано е мнението, че Джонсън е забавил гласуването, тъй като се е страхувал, че Тръмп ще настрои поддръжниците си против него, ще го накаже и ще попречи на преизбирането му тази година. " Подобно на множеството мощни мъже, Тръмп цени лоялността над всичко останало ", написа тази седмица Мартин Улф от Financial Times и назова Джонсън " пудела на Тръмп ". Миналата седмица Джонсън загатна, че може би най-сетне ще гласоподава за помощта за Украйна. Но тази борба във Вашингтон се усеща на украинските бойни полета от месеци. През декември украинските сили обявиха пред Washington Post, че неналичието на артилерийски снаряди на фронта е довела до анулация на офанзивите.

" Нашите артилеристи получават стеснен брой снаряди за всяка цел ", е заявил  член на 128-ма планинска щурмова бригада, сражаваща се в югоизточната Запорожка област.

Това се случи месеци преди украинските сили да изгубят източния град Авдеевка, което докара до неорганизирано евакуиране, вследствие на което забележителен брой бойци изчезнаха или бяха пленени. Украинските сили, чието числено неравноправие се прави оценка на към 7:1, също по този начин не разполагат с противовъздушна защита, която би могла да ги отбрани от ориентирани от Русия въздушни бомби, са декларирали публични лица пред The Post. Някои европейски сътрудници се пробват да запълнят празнината, оставена от Съединените щати, само че малко на брой от тях разполагат с благоприятни условия, близки до тези, които могат да предложат Съединените щати.

Неотдавнашен разбор на естонското държавно управление откри, че груповото артилерийско произвеждане в Европа е към 50 000 снаряда на месец, като не всички от тях отиват за Украйна. Украинските публични лица обаче предизвестиха, че се нуждаят от 200 000 снаряда на месец.

Мирният проект на Тръмп може да провокира нови кръвопролития.

Възможно е Тръмп в действителност да има вяра, че апелите му за договаряния и предизвестията за доставките на помощи ще доведат до преустановяване на сраженията. Но първите признаци и от двете страни демонстрират, че те имат намерение да се намесят по-силно.

" Би било неуместно, в случай че стартираме договаряния с Украйна единствено тъй като тя е с изчерпани муниции ", съобщи Путин в изявление за съветски медии предходната седмица. " Възможните договаряния не са пауза за превъоръжаване на Киев, а сериозен диалог с гаранции за сигурността на Москва ".

Въпреки че Путин съобщи, че в последна сметка остава отворен за договаряния, изминал документ с неговите условия за мир през 2022 година допуска цена, която Украйна може да не заплати. Както го обобщава Wall Street Journal, задачата остава същата: " Да трансформира Украйна в кастрирана страна, непрекъснато уязвима за съветската военна експанзия ". Докладите за живота под съветско ръководство в окупираните елементи на Украйна допускат още по-лоша орис, с депортации, отвличания и наложително превъзпитание на огромни елементи от популацията. Войната значително е обединила украинците против Русия, до момента в който Зеленски и неговите висши помощници нееднократно са намеквали, че въпреки да се стремят към мир, няма да се откажат да се съгласят на условия, които биха могли да оставят страната разграничена. Още преди Украйна да бъде подкрепена от Запада, нейните въоръжени сили съумяха да възпрат най-амбициозните проекти на Русия в Киев при започване на 2022 година

Страната обезверено се пробва да построи вътрешната си оръжейна промишленост. И въпреки че европейските сътрудници може да се борят да балансират дълбоките джобове на Съединени американски щати, неотдавнашните мнения на френския президент и други водачи демонстрират, че те може да са подготвени да се оправят с съветската ескалация по други способи. Ако всичко това е част от проекта, то той сигурно не е проект за мир. Борбата за Украйна не стана по-мирна, а по-отчаяна - и всичко това без Тръмп да e спечелил поста.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР