Домашното насилие е условие за по-тежка наказуемост, коментира шефът на

...
Домашното насилие е условие за по-тежка наказуемост, коментира шефът на
Коментари Харесай

Няма Прошка! Герб Вади Сопата! Тикват Ни В Затвора За Цели 5 Години, Ако Направим Това!

Домашното принуждение е изискване за по-тежка наказуемост, разяснява шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

" Време е страната да извади сопата, предлагаме необятна отбрана на дами и деца против домашното принуждение и всички типове принуждение против тях ", съобщи пък ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която акцентира, че има персонален ангажимент към този законопроект.

" Тези закононарушения постоянно ни раздрусват, когато ги забележим в медиите. Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме сълза, само че помним ли още Виола Николова, убивана в продължение на часове от приятеля си? Дано да има по-малко такива жертви. Точно поради това вършим тази стъпка. Докато ние като законодателна власт не кажем ясно, твърдо и сплотено, че е пристигнало време за действителни дейности против насилниците, жертвите ще си отиват една по една и ние ще ги забравяме, ще избледняват. Да загърбим политически пристрастия и да създадем по този начин, че да понижим домашното принуждение над дами ", обърна се тя към депутатите от всички партии.

По думите й сходен закон не трябва да бъде политизиран, тъй като по последни данни всяка 4-а жена е жертва на принуждение.

Кирилов посочи, че измененията са подтикнати освен от Истанбулската спогодба, която изисква такава отбрана, само че и от обстоятелството, че множеството страни в Европейския съюз към този момент са подхванали такива ограничения.

Ето какво плануват тъкмо измененията:

Който редовно упражнява психическо принуждение над другиго и от това настъпят нездравословни последствия за потърпевшия, се санкционира с отнемане от независимост до една година или пробация, в случай че осъщественото не съставлява по-тежко закононарушение, е записано в законопроекта.

Предвижда се наказването да се постанова и на оня, който редовно преследва другиго за да възбуди състоятелен боязън за сигурността му или за сигурността на негови близки. Според определението, препоръчано в плана, гонене е всяко държание със застрашителен темперамент против съответно лице, което има като последица втълпяване на възприятие на боязън у него. Заплашителното държание може да се показва в следене на другия човек, в това число появяване на работното му място и други посещавани от него места за обществени контакти и отдих, проявление на другия, че е следен, нахлуване в нежелана връзка с него посредством всички вероятни средства за връзка.

Наказанието е отнемане от независимост до пет години, в случай че това действие е осъществено в изискванията на домашно принуждение.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР