Домашният ябълков оцет е много по-полезен и подходящ за ежедневна

...
Домашният ябълков оцет е много по-полезен и подходящ за ежедневна
Коментари Харесай

Бабини рецепти, с които САМИ ще си направите идеален ябълков оцет

Домашният ябълков оцет е доста по-полезен и подобаващ за ежедневна приложимост. Той има хидратиращи, тонизиращи, очистващи и антиоксидантни свойства. Плюс това ще знаете, че е качествено подготвен и без нездравословни съставни елементи. Ето няколко предписания, с които ще приготвите превъзходен домакински ябълков оцет:

И за двете предписания са ви нужни узрели ябълки от по-късни и сладки сортове, целесъобразно е да не са третирани с химикали, защото те са най-подходящи за процеса на ферментиране.

Рецепта 1

Изстискайте сока от ябълките, най-добре благодарение на сокоизстисквачка. След това пресипете течността в съд – целесъобразно дървен, само че и емайлиран или стъклен ще свършат работа. Съдът би трябвало да е с необятно гърло. Покрийте го с забрадка и го оставете на топло място – от 16 до 20 градуса. За да се получи добре ферментацията, значими фактори са температурата и достъпът на въздух.
За процесът на ферментация нормално са нужни към 10-12 седмици, само че в случай че желаете да го ускорите – прибавете в съда към сока оцетна гъба от подготвен минал домакински оцет. Разбърквайте всекидневно. 
Без закваска и безредие сокът може да се трансформира първо във вино, а по-късно в оцет, по тази причина този развой лишава повече време – сред 9 и 12 седмици. 
Изпробвайте през няколко дни сокът и когато смятате, че е достигнал нужната киселинност по отношение на вашия усет – пресипете в стъклени бутилки. Преди това разбъркайте добре цялата примес, с цел да се разпредели закваската на всички места. Не филтрирайте и съхранявайте готовия оцет на мрачно и ветровито място. Ако имате мазе, то това е най-подходящо.

Рецепта 2

Измийте добре плода, нарежете го, само че без да премахвате сърцевината. Отново прехвърлете в съд, отново най-добре дървен, само че и другите са вероятни. След това залейте ябълките с топла вода, до момента в който течността не покрие всички и прибавете захар. Около 50 грама на кг ябълки. Може да замените и с мед, по отношение на желанията ви. Ако желаете ферментацията да завърши по-бързо – прибавете и щипка квас. 
Отново покривате с забрадка и оставяте на топло място. Разбъркването е всекидневно, с цел да може да не засъхнат ябълките, сложени най-отгоре. Ако усещате, че процесът се забавя, прибавете в допълнение захар или мед. 2 седмици след започване а ферментацията премахнете ябълките, а сока оставете в същия съд. Той е добре да се задържи към още от 2 до 4 седмици. На повърхността на сока ще се появи оцетната гъба, част от която може да вземете и да употребявате за приготвянето на различен оцет. След няколко седмици гъбата ще отиде на дъното, което ни демонстрира, че оцетът към този момент е подготвен. Пресипете в стъклени бутилки и съхранявайте на изсъхнало и мрачно място.
За ориентир – към кг и половина ябълки са задоволителни за 850 мл оцет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР