Домашните любимци, също като хората, могат да имат проблеми с

...
Домашните любимци, също като хората, могат да имат проблеми с
Коментари Харесай

Кои домашни любимци страдат най-често от затлъстяване?

Домашните любимци, също като хората, могат да имат проблеми с килограмите и да страдат от затлъстяване. Подобно на хората свръх тежестта е положение, което пречи освен на положителната визия, само че крие доста здравословни опасности.

Според експертите породистите котки и кучета са най-предразположени към затлъстяване измежду домашните любимци. Едно животно се счита за затлъстяло, в случай че надвиши 15 до 20 % над идеалното си тегло. Стопанинът самичък може да дефинира това положение. Ако е невероятно да напипа ребрата му през кожата, козината и телесните тъкани, значи има огромна възможност домашният любим да страна от затлъстяване.

За повишение на килограмите принос имат кастрирането на котката или кучето, породата, генетичната предразположеност, възрастта, методът на живот и най-много на хранене.

Известно е, че женските кучета и котки са по-предразположени към наднормено тегло, а кастрираните животни затлъстяват два пъти по-често от некастрираните.

 Дебело куче

Рисковете за домашните любимци с положение са съществени и трансформират продължителността и качеството на живота им. Свръх тежестта доста съкратява живота при кучетата и котките. Води до диабет, сърдечни и респираторни болести.

Прекомерната угоеност смъква имунитета и това ускорява заплахата от инфекции. По-тежките животни доста по-често страдат от артрит, изключително котките. Натрупването на камъни в пикочните пътища се среща доста по-често.

Животните със свръх тегло са по-апатични, нямат мотивация за придвижване и игри, интензивността им доста понижава. Ето кои породи са най-предразположени към затлъстяване.

Затлъстяване при кучетата

При кучетата затлъстяване се следи най-често при мопса, лабрадора, далматинеца и басет.

Затлъстяване при котките

 Котка със затлъстяване

От затлъстяване при котките постоянно страдат персийска котка, английска късокосместа котка, донски сфинкс и корниш рекс.

От останалите домашни любимци затлъстяване се следи по-отчетливо също при морските свинчета, декоративните зайчета и гущерите.

При поява на това нежелателно и рисково за здравето положение ветеринарите поучават да се приучат животните към здравословен режим на хранене и да не им се дават сладки храни, както и самун или тестени произведения.

Честа причина за затлъстяване при кучетата и котките са вкусните хапки, които домашните любимци имат табиет да просят от трапезата на хората. Добрата грижа включва неотстъпчивост от страна на стопанина пред умолителния взор на домашния питомец.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР