Домашната атмосфера и уют са изключително важни за съвременните хора,

...
Домашната атмосфера и уют са изключително важни за съвременните хора,
Коментари Харесай

Всеки трети българин живее с риск за здравето си в своя дом

Домашната атмосфера и уют са извънредно значими за актуалните хора, на които им се постанова да прекарват огромна част от времето си у дома. Работа от вкъщи, подготовка за учебно заведение, хранене, отмора са действия, които запълват огромна част от всекидневието и изискват съществуването на комфорт и здравословна вътрешна среда.

За седми следващ път VELUX Group изготви годишен отчет Барометър за здравословния дом 2022, който изследва основните фактори, оказващи въздействие върху здравето и чувството за благополучие на европейците. В него в елементи се наблюдава връзката сред положението на жилищата в Европа и равнището на задоволеност.

В изследването се изнасят настоящи данни за неподходящите условия на живот в домовете и обвързваните с това ниски равнища на задоволеност. В данните се показва, че 15% от европейците живеят в нездравословна среда, като 50 млн. от семействата са наранени от енергийна беднотия.

Докладът изнася забавни обстоятелства и за България - рисковите фактори за вътрешния климат, като влага и плесен, несъразмерен звук, мраз и липса на дневна светлина, са прекомерно постоянно срещан проблем за хората и в България. Всъщност всеки трети българин е изложен на най-малко една от тези рискове.

 Снимка: Velux

Обобщените числа за положението на жилищата у нас разкриват, че 51% от българите с ниски приходи са подложени на несъразмерен мраз и не са в положение да поддържат домовете си задоволително топли, което крие риск от респираторни и сърдечно-съдови болести.

Освен това 12% от българите са принудени да населяват жилища с течащи покриви, влажни стени и подове, което е причина за пораждане на здравословни проблеми. Според изнесените в отчета обстоятелства, шумът също е главен фактор за дискомфорт в домашна конюнктура - показва се, че 9% от българите са изложени на несъразмерен звук от заобикалящата ги външна среда, а 5% мислят, че жилищата са им прекомерно тъмни.

Всичко това води до риск от съществени болести като алергии, астма и респираторни проблеми, стомашно-чревни разстройства, депресивни положения, проблеми със съня, както и ниски равнища на задоволеност.

" За нас е от основно значение да подкрепяме процеса за реализиране на устойчиви домове със здравословен вътрешен климат. Разбира се, в това се включва цялостното чувство за уют, сигурност и комфорт на хората в домовете им. Докладът Барометър за здравословния дом ни дава спомагателна насочна точка, с цел да насочим напъните си в непрестанно рационализиране на нашите покривни прозорци, които са с съвършени изолационни качества, пропущат в обилие по този начин скъпата дневна светлина и топлота, спомагат предотвратяването на влага и плесен в пространствата и дават условия за оптимална вентилация. - споделя Николай Захариев, шеф на ВЕЛУКС България.

 Снимка: Velux

Свежият въздух отстрани вируси и бактерии

За по-ефективно справяне с рисковете от влошените условия в домовете, доста значим фактор е обезпечаването на пресен въздух. По-високото наличие на О2 в пространствата дава възприятие на пълноценност, централизация и продуктивност. Оказва се, че макар Ковид пандемията, 8 от 10 души в Европа не знаят, че вътрешното замърсяване е по-опасно от нечистия въздух на открито. Всъщност най-хубавото решение е точно положителната вентилация, която способства за елиминирането на всички патогени, бактерии и вируси.

Покривните прозорци VELUX имат вградена вентилационна система, която обезпечава пресен въздух даже при затворен прозорец, с което се усъвършенства цялостният вътрешен климат и стандарт на жилищата.

Топлината се резервира в пространствата, а сметките за отопление са по-ниски

Добре изолираните и енергийно ефикасни покривни прозорци VELUX подкрепят запазването на топлината в помещението през студените месеци. В допълнение с подобаващи аксесоари - външни и вътрешни щори и сенници - може доста ловко да се контролират температурата и комфортът през цялата година. С всичко това покривни прозорци VELUX спомагат за понижаване на потреблението на сила и за възстановяване на вътрешния климат и устойчивостта на дома.

Слънчевата светлина оказва помощ за повишение на равнището на благополучие

Естествената светлина, изключително когато идва от тавана и прониква в стаята от разнообразни ъгли, обезпечава най-малко два пъти по-голяма осветеност. Тя покачва способността за учене на децата с до 15% и оказва помощ да изпитваме благополучие, наслада и жизнеспособност.

С помощта на покривни прозорци VELUX се основава идеално пространство, изпълнено с дневна светлина и чувство на непосредственост с природата. Можем да почувстваме по какъв начин се усъвършенства настроението, концентрацията и цялостното равнище на задоволеност. А като допълнение към изгодите се следи и подобряването на циркадния темп на организма, който е нашият значим вътрешен часовник.

Повечето хора са склонни да отсрочват предприемането на ремонт или реорганизация за възстановяване на изискванията в жилището си, поради фактори като нечистотия, прахуляк, стрес от ремонтните действия. В реалност слагането на покривни прозорци VELUX може да отнеме единствено ден. Промяната ще е забележителна и ще усъвършенства осезаемо вътрешния климат, като също така ще трансформира кътчето под покрива в обичано пространство.

" В днешните условия на прага на евентуална енергийна рецесия е все по-важно да обмисляме деликатно избора при потреблението на качествени строителни материали. С покривни прозорци VELUX можем да бъдем спокойни, че осигуряваме по-здравословен климат и комфорт в дома си.

Това е една дълготрайна инвестиция в благосъстоянието. " - разяснява още Николай Захариев.

 Снимка: Velux

 

Относно Барометъра на здравословния дом 2022 година

Барометърът на здравословния дом е поредност от общоевропейски отчети, предопределени да изследват връзката сред домове и здраве. Първото издание на Барометъра е оповестено през 2015 година, а през 2022 година излиза седмият барометър, оповестен от VELUX Group.

 Снимка: Velux

 

За VELUX Group

Вече над 80 години VELUX Group основава по-добра среда за живот за хората по света, като употребява по най-хубавия метод дневната светлина и свежия въздух, проникващи през покрива. Нашата продуктова стратегия включва покривни прозорци и модулни решения, истински слънцезащитни артикули, като декоративни вътрешни щори и външни щори за отбрана от топлота, артикули за монтаж и решения за домашна автоматизация. Те оказват помощ за обезпечаване на здравословен и резистентен вътрешен климат - за работа и учене, за игра и отмора. Работим световно - имаме индустриални и търговски компании в над 38 страни, с към 12 500 чиновници. VELUX Group е благосъстоятелност на VKR Holding A/S, сдружение с лимитирана отговорност, напълно благосъстоятелност на нестопански, благотворителни фондации (THE VELUX FOUNDATIONS) и семейство. През 2021 година VKR Holding имаше общи доходи от 3,5 милиарда евро, а THE VELUX FOUNDATIONS подариха 244 милиона евро за благотворителни дела.

 Снимка: Velux

Съдържанието е предоставено от Velux

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР