Домашна шоколадова торта с чудесен вкус и Дулсе де лече

...
Домашна шоколадова торта с чудесен вкус и Дулсе де лече
Коментари Харесай

Шоколадова торта с Дулсе де лече

Домашна шоколадова торта с превъзходен усет и Дулсе де лече за лукс - насладете се на всяка хапка

Необходими Продукти

блатове


● яйца - 2 бр.
● захар - 1 ч.ч.
● ванилия - 1 ч.л. (течна) или 2 прахчета
● сметана - 1 ч.ч. (течна, сладкарска)
● какао - 3 с.л.
● брашно - 1 ч.ч.
● бакпулвер - 1/2 отново (5 г)

крем


● масло - 200 г
● дулсе де лече - 1 консерва 397 г

глазура


● сметана - 100 мл
● шоколад - 100 г (миб. 50% какао)

крокан


● орехи - 100 г
● захар - 100 г

Начин на подготвяне

Тази вкусна шоколадова торта е подобаваща за празник, само че можете да я приготвите и без специфичен мотив. Самото ѝ наличие на трапезата основава доста въодушевление и наслада.

Започнете с изработката на блатовете за торта.

В купа разбийте яйцата със захарта и ванилията. Най-добре с миксер на високи обороти, до момента в който стане бухнал крем.

След това прибавете течната сладкарска сметана и още веднъж разбъркайте, може да продължите с миксер, само че към този момент на най-ниската степен.

Пресейте брашното, бакпулвера и какаото и ги прибавете на два, три пъти към сместа, бъркайки деликатно с шпатула, с цел да не спадне размера.

Щом сместа стане хомогенна, я разделете на две елементи и от всяка изпечете блат. Разбира се, може да печете и едновременно и по-късно да разделите блата на две елементи. Лично на мен ми е по-лесно да изпека два обособени блата, тъй като не постоянно съумявам да ги разреже отмерено.

Блатовете пекох във форма за торта със свалящ се ръб с диаметър 24 см върху хартия за печене в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за към 10-12 минути всеки, до суха съчка. Ако печете един блат, времето за печене ще е повече, по тази причина проверявайте с съчка.

Готовите блатове охладете върху решетка.

През това време си извършите крема за торта и крокана.

В тиган с незалепващо покритие сложете равни количества орехи и захар (по 100 г). Бъркайте непрестанно, до момента в който захарта се разтопи и карамелизира. Внимавайте да не прегори, тъй като ще нагарча.

След това изсипете върху хартия за печене и разстелете бързо. Оставете да се охлади изцяло.

След това може да смелите в блендер или да начукате в плик.

Крема за тортата се подготвя доста елементарно и бързо.

Маслото би трябвало да е на стайна температура, много меко. Сложете маслото в купа и го разбийте с миксера за няколко минути. След това добавяйте по лъжица, две от карамелизираното кондензирано мляко (Дулсе де лече/сгущенка). След всяко прибавяне разбивайте с миксера, до момента в който се усвои и тогава слагайте още веднъж. Получава се доста гальовен маслен крем с карамелен усет.

Ако блатовете към този момент са се охладили изцяло, може да сглобите домашната торта. Сложете един блат в паница за торта, от горната страна намажете с половината от крема и поръсете с ореховия крокан. Заделете дребна част от крокана за декорация на тортата. След това сложете втория блат и още веднъж крем. Загладете и поставете в ледник за един час.

През това време си извършите глазурата. Загрейте сладкарска сметана до степен на завиране, махнете от котлона и начупете вътре шоколада. Бъркайте, до момента в който шоколада изцяло се разтопи. Оставете да изстине до стайна температура, като бъркате от време на време.

С този шоколадов ганаш залейте тортата и поръсете със заделения орехов крокан.

Върнете в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ и по-късно се насладите на тази вкусна шоколадова торта с Дулсе де Лече.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР